Outokumpu täräytti yt-pommin | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Outokumpu täräytti yt-pommin

5.4.2016 klo 10:51
|

Teräsyhtiö aikoo irtisanoa jopa joka kymmenen työntekijän Suomesta. – Yt-neuvottelujen laajuus on sokki, toteaa toimihenkilöiden luottamusmies.

 

Pro Uutiset

Ruostumatonta terästä valmistava Outokumpu aloittaa yt-neuvottelut. Yhtiö on vähentämässä 600 työpaikkaa maailmanlaajuisesti ja 240 työtä Suomesta.

– Vähennyksiä on aavisteltu, mutta yt-neuvottelujen laajuus on aikamoinen shokki. Tässä puhutaan jopa 10 prosentin vähennyksestä Suomen henkilöstöstä, toteaa toimihenkilöiden luottamusmies Pekka Korpela.

Suomesta työpaikkoja katoaisi 140, joista 90 olisi Torniosta. Tuotannon tukitoimien ulkoistaminen iskisi lisäksi sataan työntekijään Torniossa", mikäli selvitykset päätyvät niihin."

– Yt-neuvottelut koskevat sekä toimihenkilöitä ja ylempiä, mutta vähennysten suhde on vielä auki, Korpela toteaa.

Vähenevien työpaikkojen lukumäärä on yllätys.

– Meillä on kevään mittaan puhuttu noin viiden henkilötyövuoden mahdollisesta vähenemisestä eläköitymisen kautta.

Outokumpu työllistää Suomessa noin 2 100 – 2 300 henkilöä. Heistä toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä on yhteensä noin 600, joista 350 toimihenkilötehtävissä.

Työturvallisuuden tavoittelu käytännössä vaikeaa

Outokumpu julkaisi tiistaina uudet tavoitteensa. Yhtiö haluaa olla ruostumattoman teräksen johtaja vuoteen 2020 mennessä. Yhtiöllä on lisäksi visio puolen miljardin euron liikevoitosta ja alle 35 prosentin velkaantumisasteesta.

Työturvallisuuden parantaminen on ensimmäisenä Outokummun tiedotteen tavoitelistalla.

– Uusi toimitusjohtaja Roeland Baan nosti työturvallisuuden kehittämisen esille. Se on voimakkaasti toimihenkilötyötä, neuvomista, ohjaamista ja kehittämistä. En näe, että siihen olisi resursseja, esimiehet eivät yksinkertaisesti ehdi siihen paneutua koska resursseja ei ole, toteaa toimihenkilöiden luottamusmies Pekka Korpela.

Hänen mukaansa tälläkin hetkellä toiminnot nilkuttavat ja toimihenkilöt ovat todella ylityöllistettyjä. Resurssit eivät riitä esimerkiksi kunnossapidossa, joitakin töitä pakko jättää tekemättä.

Outokummun edelliset yt-neuvottelut käytiin talvella 2014–2015 it-osaston ulkoistuksesta ja ne koskivat sekä toimihenkilöitä että ylempiä toimihenkiöitä. Vuonna 2013 yhtiö irtisanoi sata toimihenkilöä.

– Edellisten yt-neuvottelujen jälkeen jo kysyttiin, mitä töitä voidaan jättää pois, mutta mitään ei voi jättää. Päinvastoin työtehtävien määrä lisääntyy, arvioi luottamusmies.