Paperin lakonuhan sovittelu päättyi ilman sovintoesitystä (päivitetty 4.4. klo 19.51) | Ammattiliitto Pro

4.4.2011 klo 20:49

Valtakunnansovittelija Esa Lonka ei toistaiseksi määrännyt sovittelulle uutta aikaa.

Teksti: Pro Uutiset/Jaana Pohja/Paavali Kukkonen

Ammattiliitto Pron ja työnantajia edustavan Metsäteollisuuden kiista paperiteollisuuden toimihenkilöiden palkkausjärjestelmästä ja palkoista jäi vaille sovintoesitystä maanantaina illalla.

Koska valtakunnansovittelija Esa Lonka ei määrännyt seuraavalle sovittelulle ajankohtaa, kaikkien paperin toimihenkilöiden työehtosopimusta koskeva, mutta UPM-Kymmeneen rajattu lakko alkaa aamukuudelta keskiviikkona 6. huhtikuuta.

Kaksi viikkoa kestävään lakkoon osallistuu tuhatkunta toimihenkilöä, ja jonkin ajan kuluttua se lamauttaa muun muassa UPM:n viennin ulkomaille.

Paperiteollisuuden toimihenkilöt korostavat, että työehtosopimuksessa yhteisesti sovittua palkkausjärjestelmää tarvitaan muun muassa korjaamaan palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Sopimuskiistaa puitiin Lonkan johdolla viime viikon lopulla ja jälleen maanantaina kello 16:sta lähtien.

Pro jätti lakkovaroituksen maaliskuussa sen jälkeen, kun metsäteollisuuden toimihenkilöitä koskevissa palkkaneuvotteluissa ei löytynyt osapuolia tyydyttävää ratkaisua. Samalla Pro irtisanoi alan työehtosopimuksen niin, että sopimuksettomaan tilaan toimihenkilöt siirtyivät perjantaina 1. huhtikuuta.

Toimihenkilöillä ylityökielto

Viime perjantaina alkoi myös toimihenkilöitä koskeva ylityökielto.

Sopimusalavastaava Jukka Hämäläinen muistuttaa, että kielto koskee kaikkia Pron työehtosopimuksen piiriin kuuluvia työtehtäviä.

Lakosta ja ylityökiellosta lisää tietoa Pron vain jäsenille tarkoitetuilta jäsensivuilta. Tarvittaessa neuvoa voi kysyä luottamusmiehiltä ja lähimmästä Pron aluekeskuksesta.

YTN maksaa lakkoavustuksen omilleen

Ylempiä toimihenkilöitä edustava akavalainen YTN on jo ilmoittanut, että sen liittoihin kuuluvat toimihenkilötehtävissä työskentelevät jäsenet osallistuvat Pron lakkoon.

Lisäksi YTN suosittaa liitoilleen, että ne maksavat lakkoavustukset omista rahastoistaan. Myös SAK:lainen Paperiliitto on ilmoittanut, että sen toimihenkilötöitä tekevät jäsenet osallistuvat lakkoon ja saavat avustuksen Paperiliitosta.

Paperiteollisuuden ylemmät toimihenkilöt työskentelevät tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Ylemmillä on voimassa koko toimialaa koskeva ylityökielto ja kielto käyttää vapaa-aikaa työmatkoihin.