Paperin toimihenkilöiden lakko koettelee, mutta pitää | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Paperin toimihenkilöiden lakko koettelee, mutta pitää

6.2.2020 klo 15:51
|

– Kun on tähän asti tultu, niin nyt ei enää periksi anneta. Kikystä on päästävä eroon, totesi pirkanmaalainen paperiteollisuudessa työskentelevä jäsen. 

Pro Uutiset / Jaana Aaltonen

Paperin toimihenkilöiden pitkä lakko sekoittaa arjen ja toimeentulon, mutta periksi ei anneta. Kaksiviikkoinen lakko päättyy sunnuntai-maanantaiyönä. Maanantaina osalla on edessä työnantajan työsulku. Ja jos kikyt eivät ota irrotakseen, niin lakkoa pitää jatkaa. 

– Kun on tähän asti tultu, niin nyt ei enää periksi anneta. Kikystä on päästävä eroon, totesi pirkanmaalainen paperiteollisuudessa työskentelevä jäsen. 

Pitkä lakko sekoittaa lakossa olevien arkea ja taloutta. Pirkanmaan lakkolaiset kertovat pärjänneensä taloudellisesti vielä hyvin, koska edellinen palkkapäivä on vasta takana. Maaliskuu huolettaa, koska helmikuun palkka jää normaalia pienemmäksi.  

Lakkokotitalouksissa pienennetään menoja pihistämällä arkisesta kulutuksesta, perumalla lehtitilauksia, irtisanomalla vakuutuksia ja realisoimalla tarpeetonta omaisuutta. 

– Nyt on aikaa käydä läpi kaappeja ja varastoja inventoimalla, mitä sieltä voi laittaa kirpputoreille ja verkkoon myyntiin, jäsen ilmoittaa. 

Joissakin kotitalouksissa molemmat puolisot ovat töissä samalla tehtaalla ja lakossa. 

– Kotona on nyt menossa eläkeläissimulaatio. Tuleepa testattua, miten pärjätään keskenämme, kun työ ei rytmitä arkea, toteaa lakkolainen. 

Yleinen luulo, että lakkolaiset nauttivat ”ylimääräisestä lomasta” ei saa tukea pirkanmaalaisilta toimihenkilöiltä. Palkan roima alenema hillitsee lomailuhaaveet. Varsinaisen talviloman suunnitelmat ja varaukset on jo tehty aikaa sitten, eikä niitä haluta muuttaa. 

Pro kutsui pirkanmaalaisia lakkovahteja lounastilaisuuteen Nokialla, johon myös puheenjohtaja Jorma Malinen piipahti kertomaan Pron työehtoneuvottelutilanteesta yleensä ja erityisesti paperiteollisuuden toimihenkilöiden tes-neuvotteluista ja sovittelusta. 

Lakossa olevat kertoivat Maliselle mielialan kuitenkin olevan positiivinen, koska niin tuttavat kuin naapuritkin ymmärtävät tilanteen ja antavat henkistä tukea. Pron lakkokorvaus tulee myös tarpeeseen. Siitä lakossa olevat paperin toimihenkilöt saavat tietoa sähköpostitse. 

Lue lisää: Neuvottelutilanne Lue lisää: Työtaistelut