Paperin työehtosopimuskiistaa sovitellaan tiistaina | Ammattiliitto Pro

Paperin työehtosopimuskiistaa sovitellaan tiistaina

18.4.2011 klo 07:00

UPM-Kymmenen lakko jatkuu keskiviikkoon ja toimihenkilölakon toisen vaiheen valmistelut etenevät. Myös ylityökielto on edelleen voimassa.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka on kutsunut paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuskiistan osapuolet sovitteluun aamuyhdeksältä tiistaina 19. huhtikuuta.

Ammattiliitto Pro ja Metsäteollisuus palaavat neuvottelupöytään keskustelemaan muun muassa siitä, saadaanko paperiteollisuuteen koko alaa koskeva palkkausjärjestelmä, jolla toimihenkilöt pyrkivät korjaamaan muun muassa naisten palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Sopimusalavastaava Jari Uschanov Prosta muistuttaa, että UPM-Kymmenessä käynnissä lakko jatkuu keskiviikkoon, toimihenkilölakon laajentaminen etenee ja ylityökielto on edelleen voimassa.

UPM-Kymmeneen rajattu kaksiviikkoinen lakko päättyy keskiviikkona 20. huhtikuuta aamukuudelta. Stora Enso-konserniin ja Metsäliitto-konserniin rajattu kaksiviikkoinen lakko puolestaan alkaa keskiviikkona 27. huhtikuuta.

Työnantajan työsulun uhka?

Työnantajia edustava Metsäteollisuus on julkisuudessa väläytellyt mahdollisuutta työsulkuun. Uschanov puolestaan huomauttaa, että työtaistelutoimenpiteenä sulku on raskas.

– Metsäteollisuus on leimannut julkisuudessa toimihenkilöiden työtaistelutoimet ylimitoitetuiksi. Koko alan pysäyttäminen työsululla olisi tästä näkökulmasta käsittämätöntä.

Uschanovin mielestä mahdollinen työsulku kertoisi myös siitä, että todellisuudessa paperiyrityksillä on "varaa lähes mihin tahansa".

Jos edessä olisi työsulku, Pro maksaa jäsenilleen lakkoavustusta kuten lakonkin aikana. Lakkoavustusta maksetaan kuitenkin vain liiton jäsenille. Liittoon voi liittyä Pron verkkosivuilla.

Neuvottelufaktat

• Neuvottelut paperiteollisuuden toimihenkilöiden palkoista ja palkkausjärjestelmästä alkoivat 17. maaliskuuta.

• Pro esitti tuolloin 80 euron tai vähintään 3,5 prosentin yleiskorotusta.

• Pro esitti, että yrityskohtainen erä suunnataan henkilökohtaisiin palkkoihin. Jos ratkaisusta ei synny paikallisesti sopua, erä jaetaan tasan kaikille toimihenkilöille.

• Metsäteollisuus puolestaan esitti, että työnantaja päättää yksin paikallisen erän jakamisesta.

Muuta aiheeseen liittyvää

Paperiteollisuuteen tulossa lakkovappu (Pro Uutiset / päivitetty 12.4. klo 16.13)