Paperiteollisuudessa aloitetaan työtaistelutoimet: Tuottavuus kasvaa – työehtoihin vaaditaan silti heikennyksiä | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Paperiteollisuudessa aloitetaan työtaistelutoimet: Tuottavuus kasvaa – työehtoihin vaaditaan silti heikennyksiä

2.1.2018 klo 11:45
|

Ammattiliitto Pro on jättänyt työtaisteluilmoituksen tänään tiistaina. Syynä paperiteollisuuden työtaistelutoimille ovat työnantajien kohtuuttomat heikennysvaatimukset alalla, jonka tuottavuus ja kannattavuus ovat erinomaisia.

Pro Uutiset

Paperiteollisuuden ylityökielto alkaa tänään tiistaina kello 14 ja ylityökielto jatkuu toistaiseksi. Viikon mittainen lakko alkaa 17. tammikuuta kello 06 ja päättyy 24. tammikuuta 2018 kello 06.

Ylityökielto ja lakko koskevat kaikkia paperiteollisuuden toimihenkilötyötä tekeviä asiantuntijoita ja niihin osallistuu lähes 3 000 toimihenkilöä. Ylityökielto aiheuttaa viivästymisiä työssä, ja toteutuessaan lakko johtaa huomattaviin häiriöihin paperiteollisuuden työpaikoilla.

Pron palkankorotusmalli takaisi kohtuuden ja tasapuolisuuden

Pron tärkein tavoite on kaikille maksettava yleiskorotus, jolla turvataan paperiteollisuuden toimihenkilöiden, asiantuntijoiden ja esimiesten palkkakehitys.

– Alalla on eletty erinomaisen tuottavuuden kasvun ja jatkuvasti parantuvan kannattavuuden aikaa. Alan palkansaajille kuuluisi siis itse asiassa suuremmat palkankorotukset kuin muilla aloilla työskenteleville. Tavoitteemme neuvotteluissa ovat kuitenkin olleet kohtuullisia ja yleisen linjan mukaisia, kommentoi paperiteollisuuden sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta.

Pro on esittänyt palkankorotusmalliksi kaikille kuuluvaa yleiskorotusta ja paikallisesti sovittavaa erää. Paikallisesti neuvoteltaessa luottamusmies voisi varmistaa toimihenkilöiden tasapuolisen kohtelun. Jollei erästä saataisi sovittua, jaettaisiin se kaikille tasasuuruisena yleiskorotuksena.

Lisäksi Pro on esittänyt sekalinjaa eli prosenttikorotusta, jossa on euromääräinen minimikorotus. Sekalinjainen korotus edistäisi palkkatasa-arvoa, sillä se nostaisi ansiokehityksessä jälkeen jääneiden palkkoja suhteellisesti muita enemmän.

– Nämä tavoitteet ovat paperiteollisuudessa erityisen tärkeitä, koska monista muista aloista poiketen meillä ei ole yhtenäistä palkkausjärjestelmää, jonka avulla palkankorotukset kohdistuisivat tasapuolisesti kaikille, Uschanov summaa.

Työnantaja vaatii tuntuvia heikennyksiä ja lisää saneluvaltaa

Työnantajia edustavan Metsäteollisuuden toimihenkilöille ehdottama palkkaratkaisu on heikompi kuin työntekijöiden kanssa solmittu sopimus. Lisäksi työnantajapuoli haluaa pienentää kaikille maksettavaa yleiskorotusta sekä poistaa toimihenkilöiltä useita palkanlisiä kokonaan.

Eriarvoinen kohtelu palkkauksessa, useat heikennykset eri palkanosiin ja paikallisen sopimisen varmistaminen työnantajan päätöksellä ovat Uschanovin mukaan Metsäteollisuuden vaatimuksista räikeimpiä.

– Vaaditut heikennykset työehtoihin alentaisivat paperiteollisuuden toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden ansioita, hän toteaa.

Julkisuudessa monet työnantajatahot ovat liputtaneet paikallisen sopimisen lisäämisen puolesta. Jari Uschanovin mukaan Metsäteollisuus haluaa kuitenkin päättää palkankorotuksen kohdentamisesta yksipuolisesti.

– Meidän mielestämme osapuolten tulisi sitoutua aidon paikallisen sopimisen edistämiseen. Nykyaikana ei kenenkään pitäisi enää pyrkiä yksipuolisesti sanelemaan työehtoja, Uschanov painottaa.

 

Ohjeita ylityökieltoon ja lakkoon työpaikoilla työtaistelusivulta lakossa.fi.

Mitä ja milloin?

  • Ylityökielto alkaa tänään 2.1.2018 kello 14.00 ja on voimassa toistaiseksi.

  • Työnseisaus alkaa 17.1.2018 kello 6.00 ja päättyy 24.1.2018 kello 6.00

Työtaistelutoimenpiteet ovat laillisia ja koskevat kaikkia paperiteollisuuden toimihenkilötyötä tekeviä.  

Ylityökiellon aikana kieltäydytään tekemästä säännöllisen työajan ylittävää työtä.