Pro: Isojen yritysten lyhytnäköinen voitontavoittelu ajaa EK:ssa vakautuksen ohi | Ammattiliitto Pro

5.8.2011 klo 09:25

Puheenjohtaja Antti Rinne: "Tuposta luopumisen jälkeen on tehty kovempia palkkaratkaisuja."

Pro Uutiset/lähde: Ylen radion Ykkösaamu

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne moittii Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta Suomen kansallisen edun sivuuttamisesta.

Hän arvioi, että työnantajakeskusjärjestön haluttomuus neuvotella kansalaisten ja kansantalouden vakauttamisesta palkansaajien ja valtion kanssa johtuu siitä, että EK:ssa merkittävintä valtaa pitävien vientiyritysten intressit ajavat isänmaallisuuden edelle.

Rinne painotti perjantaina Ylen radion Ykkösaamussa, että palkansaajajärjestöt ovat toistuvasti korostaneet valmiutta aloittaa keskustelu uudenlaisesta vakautussopimuksesta.

Edessä epävakaa sopimussyksy

EK:lta ei Pron puheenjohtajan mielestä ole löytynyt erityisesti intoa tukea myöskään sitä, että työnantaja- ja palkansaajaliittojen välisissä sopimusneuvotteluissa olisi todella ryhdytty sovittamaan yhteen eri toimialojen vaihtelevia markkinatilanteita.

– On aloja, jotka ovat kasvattaneet kykyään maksaa palkkoja ja aloja, joilla tilanne ei ole yhtä hyvä.

Tulevasta työehtosopimuskierroksesta Rinne ennakoi vaikeaa erityisesti, ”jos kiihtyvän inflaation aikana kunkin alan työehtosopimuksella pitää pystyä repimään irti vähintään nykyistä vastaava ostovoima”.

– Palkansaajat hakevat neuvotteluissa aina ostovoimaa, mutta myös vakautta ja työllisyyttä. Tuposta luopumisen jälkeen sopimusneuvotteluissa on tehty kovempia (palkka)ratkaisuja. Palkkamaltista puhuttaessa tarvitaankin laajempia ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat pitkät työehtosopimukset.

Syksyllä neuvotellaan muun muassa yli 240 000:n teknologiateollisuudessa työskentelevän palkansaajan työehdoista ja palkoista.

Ykkösaamun 5. elokuuta voit kuunnella tästä linkistä, kun lähetys on ladattu Ylen verkkosivuille.

Muuta aiheeseen liittyvää

Suhdannenäkymät loppuvuodelle aiempaa epävarmemmat (Elinkeinoelämän keskusliiton ennuste 4.8.2011 )

Teollisuusliitot valmiita laajapohjaiseen yhteistyöhön (Pro Uutiset 30.6.2011)

Pro sanoi irti teknologiateollisuuden sopimuksen (Pro Uutiset 24.5.2011)