Pro sanoi irti teknologiateollisuuden sopimuksen | Ammattiliitto Pro

Pro sanoi irti teknologiateollisuuden sopimuksen

24.5.2011 klo 14:44

Palkkaneuvottelut katkesivat viime perjantaina. Jos myös YTN ja Metalliliitto irtisanovat sopimuksensa, syksyllä puidaan yli 240 000:n teknologiateollisuudessa työskentelevän työehtoja.

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuus ry:n neuvottelut toimihenkilöiden syksyn palkankorotuksista ovat tältä keväältä ohi, kun Pron hallitus päätti tiistaina sanoa irti alan työehtosopimuksen (tes).

Noin 30 000:tta toimihenkilöä koskeva sopimus päättyy syyskuun lopussa, ja kesälomien jälkeen edessä ovat neuvottelut uuden tessin teksteistä ja palkankorotuksista.

Pron hallitus päätyi irtisanomaan työehtosopimuksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden neuvottelukunnan suosituksesta sen jälkeen, kun keskustelut syksyn korotuksista ajautuivat umpikujaan  viime perjantaina.

Tapaamiseen osallistunut Pron puheenjohtaja Antti Rinne kertoi tuolloin, että työnantajaliitto kieltäytyi jättämästä esitystään palkankorotuksista, kun Teknologiateollisuus arvioi sen poikkeavan liiaksi Pron näkemyksistä.

Korotukset syksyllä uusiksi

Pro on tähän mennessä tavoitellut teknologiateollisuuteen sekalinjaista 90 euron tai vähintään 3,5 prosentin yleiskorotusta.

Rahan ja korotusten osalta syksy näyttäytyy kuitenkin nyt toisenlaisena. Tilauskirjat ovat teknologiateollisuuden yrityksissä kevään kuluessa lähes poikkeuksetta täyttyneet ja tilanne on hyvä.

Rinteen mukaan palkoista puhutaankin kesän jälkeen kokonaan uusin luvuin.

Metalliliitto irtisanoo, YTN saattaa irtisanoa

Teknologiateollisuus ry:n palkkaneuvottelut eivät näytä sujuneet jouhevasti juuri millään rintamalla, kun myös SAK:lainen Metalliliitto ja akavalainen Ylemmät Toimihenkilöt YTN valmistutuvat irtisanomaan työehtosopimuksensa.

Noin 153 000:tta työntekijää edustavan Metallityöväen Liiton neuvottelut keskeytyivät viime viikon tiistaina. Metallin liittovaltuusto keskustelee tilanteesta tiistaina ja keskiviikkona. Verkkosivuillaan liitto on jo ilmoittanut työehtosopimuksen päättyvän syyskuun loppuun.

Metalli on hakenut sekalinjaista yleiskorotusta, joka nostaisi palkkoja vähintään neljä prosenttia tai 40 senttiä tunnissa.

YTN:n hallitus käsittelee sopimuksen irtisanomista torstaina. Neuvottelujärjestö on tähän mennessä pyrkinyt 4,3 prosentin yleiskorotukseen.

Jos ylemmät toimihenkilöt päätyvät irtisanomaan sopimuksensa, syyskuussa neuvottelupöydissä puidaan lähes 240 000:n teknologiateollisuudessa työskentelevän työehtoja.

Työnantajakeskusjärjestö Elinkeinoelämä keskusliiton EK puolestaan pitää kevätkokouksensa keskiviikkona. Kokouksesta onkin odotettavissa työnantajapuolen näkemyksiä palkankorotusten linjasta.

Muuta aiheeseen liittyvää

Pro: Teknologiateollisuus ei suostunut jättämään palkkatavoitteita (Pro Uutiset 20.5.2011)

Metalliliitto irtisanoo sopimuksena (Metallin tiedote 18.5.2011)

Teknologiateollisuuden sopimus sanottaneen irti (YTN:n tiedote 19.5.2011)