Pro varoittaa lakosta ict-alalla | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro varoittaa lakosta ict-alalla

10.11.2017 klo 10:31
|

– Halusimme siirtää työriidan ja mahdollisen työtaistelun alkuvuoteen, mutta tämä ei Paltalle käynyt. Vaihtoehto olisi ollut teleoperaatoreiden asiakkaiden kannalta parempi näin joulun lähestyessä, toteaa puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset/Pron tiedote 10.11.2017

Ammattiliitto Pro jätti tänään perjantaina lakkovaroituksen ict-alalle.  Lakko alkaa maanantaina 27. marraskuuta ja päättyy perjantaina 1. joulukuuta.

– Kyseessä on Pron ja työnantajaliitto Paltan välinen pitkäaikainen näkemysero ict-alan vuokratyön ehdoista, johon on yritetty löytää ratkaisua elokuusta asti, kertoo puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta. 

Ulkopuolisen työvoiman käytön kriteerit, vuokratyötä tekevien asema ja oikeudet sekä vastuullinen alihankinta ovat Prolle tärkeitä.

– Vuokratyövoimaa käytetään väärin, kun vakituista henkilökuntaa korvataan vuokratyöllä. Työehtosopimuksen mukaan vuokratyötä käytetään tasaamaan ruuhkahuippuja. Alalla on kuitenkin yli tuhat vuokratyöntekijää, joista ainakin puolet on ollut töissä yli 2 vuotta. Se ei ole tilapäistä, Malinen toteaa. 

Ict-alan työehtosopimus päättyi lokakuun 2017 lopussa ja työtä tehdään sopimuksettomassa tilassa.  Pro ehdotti Paltalle neuvottelujen jatkamista joulun yli ja takarajaksi tammikuun loppua, jotta liitot olisivat voineet etsiä työehtoihin kestävää ratkaisua.  Pro olisi myös perunut alan ylityökiellon neuvottelujen ajaksi.

– Vaihtoehto olisi ollut teleoperaatoreiden asiakkaiden kannalta parempi joulun lähestyessä. Halusimme siirtää työriidan ja mahdollisen työtaistelun alkuvuoteen, mutta tämä ei Paltalle käynyt, toteaa puheenjohtaja Malinen.

Työnantajaliitto tarjosi neuvotteluissa heikennyksiä työehtoihin. PALTA:n palkankorotusesitys ei olisi turvannut ict-asiantuntijoiden reaalista ostovoimaa.

Lakko koskee noin 12 000 ict-alalla työskentelevää toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä sekä alan vuokratyöntekijöitä.

Mitä töitä lakko koskee?

 Ict-alan työehtosopimus on yleissitova, joten sitä noudatetaan kaikkiin ict-asiantuntijoihin muun muassa teleoperaattoreilla, puhelinyhtiöissä, contact centereissä, verkonrakennus- ja ylläpitoyrityksissä sekä lisäksi muutamissa it-alan yrityksissä.

Teleoperaattorit Telia, Elisa, DNA ja Finnet-yhtiöt vastaavat lähes kaikesta puhelin- ja internetliikenteestä Suomessa. Operaattoreiden toimihenkilötöihin kuuluvat esimerkiksi verkkojen suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito, liittymien myynti ja asiakaspalvelu sekä kaikki tukitoiminnot. Muita alalla toimivia yrityksiä ovat muun muassa verkkoyhtiöt Relacom ja Eltel Networks, Empower ja Voimatel sekä numeropalveluyritys Fonecta ja alihankintana asiakaspalvelua tekevät Barona ja Manpower.