Prolaisten naispomojen määrä kasvussa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset

Pron työmarkkinatutkimus tutki prolaisten naisten ja miesten työnkuvia. Pron tutkija Petri Palmu kertoo, että muutokset työnkuvissa ovat hitaita.

Yhä useampi nainen Pron aloilla on esihenkilösasemassa. Vielä vuonna 2016 prolaisista naisista 7,5 prosentilla oli esihenkilöasema ja tänä vuonna 8,2 prosentilla. 

Kuitenkin koulutustaustasta, iästä ja työkokemuksesta riippumatta naisten ja miesten sijoittumisessa työelämään on selvä ero miesten hyväksi. Miehet valikoituvat keskimäärin 4,5 kertaa todennäköisemmin esihenkilötehtäviin kuin naiset.

– Esihenkilöasemassa toimiminen on  naisilla paljon harvinaisempaa kuin miehillä. Samallakin koulutuksella prolaiset miehet päätyvät naisia useammin esimiestehtäviin, kertoo tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta Ammattiliitto Prosta.

Naisilla lisää teknistä työtä 

Tekninen työnkuva oli 31,8 prosentilla ja tieteellistä työtä teki 15,7 prosenttia tutkimusvuonna 2017. 

Asiakaspalvelutyötä kuului 52,2 prosentin työnkuvaan ja kaupallista, taloudellista sekä hallinnollista työtä 64,2 prosentille.

– Käytännössä kuitenkin monen prolaisen työtehtäviin kuuluu esimerkiksi asiakaspalvelutyötä enemmän tai vähemmän, täsmentää tutkija Petri Palmu. 

Miehillä asiakaspalvelutyön osuus työtehtävissä kasvaa

Miehistä peräti 71,5 prosenttia teki vuonna 2017 teknistä työtä ja sen määrä on hienoisessa laskussa – vuonna 2016 määrä oli 72,9 prosenttia.

Esihenkilöasema oli vuonna 2016 miehistä 35,2 prosentilla ja tänä vuonna 35,4 prosentilla. Miesten asiakaspalvelutyön osuus oli hieman nousussa, sillä vuonna 2016 asiakaspalvelutyötä teki 34,9 prosenttia ja viime vuonna 37,4 prosenttia.