Pron Malinen: ”Stora Enson Oulun tehtaan henkilöstövähennykset suuria” | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pron Malinen: ”Stora Enson Oulun tehtaan henkilöstövähennykset suuria”

28.5.2019 klo 11:22
|

Metsäyhtiö Stora Enso ilmoitti tänään 350 miljoonan investoinneista Oulussa, jossa paperitehdas muunnetaan pakkauskartonkitehtaaksi. Oulun yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät maaliskuussa, ja niiden tuloksena työt loppuvat 365 henkilöltä vuoden 2020 loppuun mennessä. Jatkossa Oulun tehdas työllistäisi 180 henkilöä.

Pro Uutiset

– Yhtiön ilmoittamat sekä työntekijöiden että toimihenkilöiden merkittävät henkilöstövähennykset ovat massiiviset. Edellytämme Stora Enson kantavan vastuunsa, jotta henkilöstölle löydetään uusia työpaikkoja. Siihen tarvitaan räätälöityä koulutusta ja taloudellista tukea, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen edellyttää.  

Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mielestä Stora Enson 350 miljoonan euron investoinnit ovat myönteinen uutinen Oulun seudulle. 

– Kaikkien tulevien henkilöstöjärjestelyiden osalta Ammattiliitto Pro vaatii, että Stora Enso noudattaa ja kunnioittaa alaa koskevien työehtosopimusten sisältöä ja määräyksiä.

Taustalla ovat metsäyhtiö Stora Enson maaliskuussa aloittamat yhteistoimintaneuvottelut Oulussa paperikoneen sulkemisesta ja toisen koneen tuotantosuunnan muutoksesta kartongin valmistukseen. Alun perin muutoksen arvioitiin johtavan jopa 400 työpaikan vähenemiseen. 

Henkilöstö toivoi uskallusta päätöksentekoon 

Pron metsäalojen sopimusalavastaava Jari Uschanovin mielestä yrityksellä olisi pitänyt olla rohkeutta panostaa molempien paperikoneiden muuttamiseksi kartongin valmistukseen.

– Hyvin kannattavan yrityksen pitäisi panostaa myös tulevaisuuteen ja pitää kiinni arvokkaista osaajistaan irtisanomisten sijaan. Nyt suuri osa alan huippuosaamista joutuu valitettavasti lähtemään eikä välttämättä ole enää käytettävissä, mikäli toiseen kartonkikoneeseen päätetään investoida myöhemmin, harmittelee Uschanov.

Oulun tehtaiden toimihenkilöiden luottamusmies Ari Kuisminin mukaan henkilöstö toivoi samaa.

– Investointi on tehtaan jatkuvuuden kannalta postiviinen uutinen, mutta kolikon kääntöpuoli on lähes 400 työpaikan menetys.

Stora Enso ilmoittaa tiedotteessaan tukevansa työtä vaille jäävää henkilöstöä etsimään korvaavia töitä, sekä tarjoamalla uudelleensijoittumispalveluja, uudelleentyöllistymisvalmennusta yksilö- ja ryhmätasolla ja taloudellista tukea työntekijöille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen.  

– Työnantajan lupaamien tukitoimien toimivuus ja riittävyys mitataan tulevan syksyn aikana, summaa Kuismin.