Pron puheenjohtaja Antti Rinne: Paperiteollisuuden sopimuksen eteen on tehty työtä | Ammattiliitto Pro

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja – Video Pro Uutiset/Aila Juola

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden lakko laajeni maanantaina Suomen suurimpiin paperiyrityksiin.

Lakossa on nyt 2 500 toimihenkilöä, kun kotiin ovat jääneet kaikki UPM-Kymmenen, Metsäliiton, Stora Enson ja kunnossapitoyhtiö Eforan sekä Sappi Finlandin Kirkniemen-tehtaan toimihenkilöt.

Töihin UPM-Kymmenen ja Sappi Finlandin toimihenkilöt palaavat 26. toukokuuta. Stora Enson, Metsäliiton sekä Eforan toimihenkilöt  puolestaan jatkavat 9:nteen kesäkuuta.

Voimassa on edelleen myös koko alaa koskeva ylityökielto.

"Valoa tunnelin päässä"

Toimihenkilöt ovat paperiteollisuudessa lakkoilleet eri vaiheissa huhtikuun alusta vauhdittaakseen kaksi kuukautta sitten jumiutuneita neuvotteluja työehtosopimuksesta.

Suurin kiistan aihe Pron ja työnantajia edustavan Metsäteollisuuden neuvotteluissa on palkkausjärjestelmä.

Puheenjohtaja Antti Rinne Prosta kertoo, että myös erilaisissa taustaryhmissä on tehty hartiavoimin töitä sopimuksen synnyttämiseksi ja että viime päivät ovat tuoneet ”valoa tunnelin päähän”.

– Ratkaisu löytyy jollain aikavälillä niin, että paperin toimihenkilöt saavat toimivan tavan arvioida palkkaustaan.

Terveiset lakkolaisille ja työpaikkojen luottamusmiehille ovat ytimekkäät: ”Hyvin hoidettu, tsemppiä!”

Valtakunnansovittelija Esa Lonkan kiistan osapuolet tapaavat seuraavan kerran huomenna keskiviikkona kello 13.30.

Työtaistelujen ilmoitusaika lyhemmäksi

Pro on aikaistanut useamman lakon alkua vastalauseena yritysten pyrkimyksille kiertää ylityökieltoa ja lakkoa muun muassa tuomalla Suomeen taloushallinnon työvoimaa Keski-Euroopan toimipisteistään.

Pro vaatiikin nyt lyhentämään työtaistelujen ilmoitusaikaa lailla.

– Suomessa ilmoitusvelvollisuus on kaksi viikkoa, kun vanhoissa EU-maissa se on keskimäärin kolme päivää, Rinne listaa.

Pron puheenjohtajan mielestä suomalainen järjestelmä on selvästi rakennettu enemmän työnantajien ja yritysten tarpeita varten.

Metsäteollisuus ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK on toistuvasti arvostellut lakkojen aikaistuksia laittomiksi.

Katso puheenjohtaja Antti Rinteen videohaastattelu