Ruotsin teollisuusväelle kolmen prosentin palkankorotus | Ammattiliitto Pro

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Ruotsin teknologiateollisuuteen on syntynyt lähes 300 000:ta toimihenkilöä ja työntekijää koskeva palkkaratkaisu.

Jos maanantaina saavutettu sopu kelpaa liittojen hallinnoille, neljäntoista kuukauden mittaisella sopimuskaudella palkat nousevat yhteensä kolme prosenttia.

Sopimuskausi alkaa ensi vuoden helmikuun alussa ja päättyy maaliskuun 2013 loppuun. Vuodessa palkankorotusta kertyisi 2,6 prosenttia.

Ratkaisu koskee myös Ruotsin elintarviketeollisuuden, puu- ja sahateollisuuden sekä paino- ja pakkausteollisuuden työntekijöitä, joten kaikkiaan sen piirissä on lähes 365 000 palkansaajaa.

Suomessa perälaudasta rahaa kaikille

Meillä Pron ja Metalliliiton lokakuussa lakolla synnyttämä työehtosopimus edellyttää, että luottamusmies ja työnantaja neuvottelevat palkankorotusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutuksesta.

Jos ratkaisua ei synny ylihuomiseen eli 15. joulukuuta mennessä, maksetaan taannehtivasti lokakuusta alkaen 2,4 prosentin yleiskorotus. Se koostuu 0,8 prosentin paikallisesta erästä ja 1,6 prosentin yleiskorotuksesta.

Ensi vuonna paikallisen sopimisen takaraja on lokakuun loppu. Sen jälkeen yleiskorotus nostaa palkkoja marraskuusta alkaen 1,9 prosenttia. Korotus muodostuu 1,3 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,6 prosentin paikallisesta erästä.

Tammikuussa 2012 pankkitilille kolahtaa ylimääräinen 150 euron kertapotti, jos työsuhde on jatkunut tauotta vuoden 2011 lokakuusta. Osa-aikaisille työntekijöille kertaerä lasketaan erikseen.

Muuta aiheeseen liittyvää

Teknologiateollisuus pelkää raamin käyvän yrityksille kalliiksi (Pro Uutiset 7.12.2011)