Sähköongelmat sulkivat Kaipolan-tehtaan neloskoneen (päivitetty 11.4. klo 16.12) | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Sähköongelmat sulkivat Kaipolan-tehtaan neloskoneen (päivitetty 11.4. klo 16.12)

11.4.2011 klo 15:44
|

Toimihenkilöt eivät korjaa konetta lakon aikana. UPM-Kymmenen valmistaa Kaipolassa LWC-, sanomalehti- ja luettelopapereita.

Teksti: Pro Uutiset/Jaana Pohja

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden viime viikon keskiviikkona aloittama lakko UPM-Kymmenen tuotantolaitoksissa ja Helsingin pääkonttorissa on johtanut Jämsän seudulla sijaitsevan Kaipolan-tehtaan neloskoneen alasajoon.

Koneen sulkivat erinäiset sähköviat. Neloskone pysyy kuitenkin alhaalla, sillä lakossa olevat toimihenkilöt eivät ole tehtaalla korjaamassa koneita.

UPM:llä on Kaipolassa tätä nykyä kolme paperikonetta, jotka valmistavat vuodessa yli 700 000 tonnia LWC-, sanomalehti- ja luettelopapereita.

Kaipolan parhaimpina vuosina 1988–1989 siellä pyöritti paperia maailmalle peräti viisi konetta.

Paperin lakko jatkuu

Koko paperiteollisuutta koskevassa, mutta UPM-Kymmeneen rajatussa toimihenkilölakossa alkoi maanantaina neljäs lakkopäivä.

Sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta painottaa, että toisin kuin työnantajia edustava Metsäteollisuus on julkisuudessa antanut ymmärtää, neuvotteluja ei voida aloittaa ennen kuin valtakunnansovittelija Esa Lonka kutsuu molemmat osapuolet tapaamiseen.

– Näin toimii laillinen työmarkkinajärjestelmä.

Lonka ei toistaiseksi ole määrännyt sovittelulle uutta ajankohtaa.

Toimihenkilöt tavoittelevat nyt paperiteollisuuteen työnantajia sitovaa, yleistä palkkausjärjestelmää, jonka avulla voidaan korjata toimihenkilöiden palkkojen ja erityisesti naisten palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Kaksi viikkoa kestävään lakkoon osallistuu yhteensä tuhatkunta UPM-Kymmenen toimihenkilöä. Lakon on määrä päättyä aamukuudelta keskiviikkona 20. huhtikuuta.