Sateenkaari-ihmiset työpaikalla – Pron video auttaa edistämään yhdenvertaisuutta | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Sateenkaari-ihmiset työpaikalla – Pron video auttaa edistämään yhdenvertaisuutta

24.6.2020 klo 10:00
|

Kerrotaanko kahvipöydässä homovitsejä? Löytyyhän toimistolta kaikille sopiva vessa? Tunteeko jokainen työntekijä olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi työpaikalla? Yhdenvertaisessa ja tasa-arvoisessa työyhteisössä huomioidaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet.

miten_edistaa_sateenkaari-ihmisten_yhdenvertaisuutta_tyopaikalla

Pro Uutiset

Turvalliseen työpaikkaan on kaikkien kiva mennä. Myös lakiin on kirjattu, ettei ketään saa syrjiä. Jokaisella työpaikalla työnantajan velvollisuus on edistää kaikkien työntekijöiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Velvollisuus koskee kaikkia työnantajia, vähintään 30 hengen työpaikoilla toimenpiteet pitää kirjata tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan.

– Työpaikkojen tulee olla turvallisia kaikille, ei vain heteroille tai cis-ihmisille. Yhdenvertaisuutta tulee edistää jo etukäteen, emme voi ajatella, että eihän meillä ole ketään homoa tai transihmistä, sanoo Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta.

Uskallatko kulkea rakkaasi kanssa käsi kädessä?

Euroopan perusoikeusviraston tuoreen kyselyn mukaan yhä useammat lesbot, homot, biseksuaalit, transihmiset ja intersukupuoliset (LHBTI) henkilöt ovat avoimempia suuntautumisestaan myös Suomessa. Silti pelon, väkivallan ja syrjinnän kokemukset ovat edelleen yleisiä: 32 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi joutuneensa häirinnän kohteeksi kyselyä edeltäneen vuoden aikana. Jopa 39 prosenttia vastaajista kertoi välttävänsä kulkemasta käsi kädessä samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa. Työpaikalla syrjintää kertoi kokeneensa edellisen vuoden aikana 14 prosenttia vastaajista.

Pron video auttaa vaikuttamaan työyhteisöön

Pro on tänään julkaissut videon ”Miten edistää sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta työpaikalla?” Videon avulla luottamushenkilöiden, esihenkilöiden, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmien sekä työsuojelutoimikuntien sekä Pron yhdistysten on helppo lähteä keskustelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä työpaikalla

– Luottamushenkilöt ovat työpaikalla avainasemassa, he seuraavat työpaikan tilannetta, tukevat työntekijöitä ja puuttuvat ongelmiin, Lehtoranta korostaa.

Jos olet kokenut työpaikalla syrjintää, kannattaa keskustella esihenkilön kanssa ja pyytää selvitystä asiaan. Jos kyse on häirinnästä, pyydä työnantajaa puuttumaan tilanteeseen. Työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies ovat tukenasi. Mikäli asia ei ratkea, voit ottaa yhteyttä liittoon, aluehallintovirastoon, tasa-arvovaltuutettuun tai yhdenvertaisuusvaltuutettuun asian selvittämiseksi.

Seuraa Facebook-liveämme 24. kesäkuuta klo 14 alkaen

Miten sinun työpaikallasi otetaan huomioon ihmisten moninaisuus? Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen ja Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta keskustelevat Pron Facebook-kanavalla sateenkaari-ihmisten asemasta työpaikalla sekä miten yhdenvertaisuutta voi edistää. Seuraa Facebook-liveämme 24.6. klo 14–14.30. Lähetys on katsottavissa Facebookissa myös myöhemmin.

Osallistu keskusteluun ja voita! Parhaat ideat työpaikan moninaisuuden edistämiseksi palkitaan lahjakorteilla.  Kommentoi Facebookissa tai lähetä vastauksesi sähköpostilla osoitteeseen mira.korhonen@proliitto.fi  keskiviikon 24.6. aikana ja olet mukana, kun parhaita ideoita palkitaan.

 

Lisätietoa