SSAB irtisanomassa jopa 295 Suomesta | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset

Teräsyhtiö SSAB aloittaa työvoiman vähentämistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut SSAB Europen Raahen tehtaalla sekä rakentamisen divisioonassa Ruukki Constructionissa.

Neuvottelujen piirissä on Suomessa noin 2 900 työntekijää. Vähennystarve on enintään 295 henkilöä, yhtiö kertoo.

Raahessa yhtiön vähennystarve on 210 henkilötyövuotta, joista 140 on työntekijää ja 70 toimihenkilöä tai ylempää toimihenkilöä, kertoo pääluottamusmies Pasi Heikkinen.

Pääluottamusmies uskoo neuvotteluratkaisuun.

- Vaikea nähdä raakoja irtisanomisia tulollaan. Ensin neuvotellaan.

Heikkisen mukaan Raahessa työskentelee 2400-2500 henkilöä. Jos kaikki toiminnot otetaan huomioon, luku nousee jopa 2900 henkilöön.

- Mehän ollaan Raahessa todella kustannustehokkaita ja laatu on hyvällä tasolla. Henkilöstö ja toimihenkilöt on hoitaneet työnsä äärimmäisen hyvin. Yhtiö hakee nyt vielä viimeistä säätöä.

SSAB julkaisi henkilövähennystarpeen tappiollisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

- Isossa kuvassa ovat yhtiön isot säästöt. Yhtiö on käynyt Ruotsissa Borlängessä läpi toimintojaan, Hämeenlinnassa on sovittu joustomalli, nyt sitten kirves osuu Raaheen, pääluotto Pasi Heikkinen kertoo.

Ruukki Constructionin neuvotteluiden tavoitteena on yhteensä vähintään 200 miljoonan kruunun pysyvä vuotuinen kustannusvähennys SSAB:n aiemmin ilmoittamien 1,4 miljardin kruunun vuotuisten kokonaiskustannussäästöjen lisäksi.

Yhtiö ei ole saavuttanut synergiaetuja niin paljon kuin odotettiin SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyessä loppuvuonna 2014.

Kiinan teräs kuumottaa markkinoita

Peli on kovaa teräsmarkkinoilla. Kiinalaiset myyvät kuumakela- ja levytuotteita Eurooppaan.

- Terästä myydään jopa alle eurooppalaisen tuotantokustannustason, Pasi Heikkinen toteaa.

Samaan aikaan teräksen kulutus ja kaivostoiminta on vähentynyt. Koneita, siltoja ja rakennuksia rakennetaan entistä vähemmän.