Stora Enso taipui KKO:n päätökseen | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Stora Enso taipui KKO:n päätökseen

25.1.2011 klo 11:05
|

Metsäjätti maksaa korkoineen kaikki vuosien 2005–2009 tulospalkkiot. Toimihenkilöiden torstainen lakko peruuntuu.

Metsäyhtiö Stora Enso kertoi tiistaina noudattavansa Korkeimman oikeuden (KKO) joulukuista päätöstä tulospalkkiokiistassa.

Pörssitiedotteessa yhtiö vahvisti maksavansa korkoineen kaikki vuosina 2005–2009 pidättämänsä tulospalkkiot.

 Ratkaisu koskee myös muita kuin toimihenkilöitä.

 Stora Enson (SE) toimihenkilöt puolestaan peruvat torstaina aamuviideltä alkavaksi suunnitellun kahden vuorokauden mittaisen lakkonsa.

 Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on tyytyväinen SE:n toimihenkilöiden puolesta.

 Hän muistuttaa, että päätöksen vaikutus ulottuu kuitenkin laajemmalle, kun toimihenkilöiden taistelema ratkaisu hyödyttää kaikkia palkansaajaryhmiä.

 Suomalaisen paperiteollisuuden lippulaivan toimintaa Rinne ihmettelee.

– Stora Enso on osoittanut hämmästyttävää piittaamattomuutta suomalaisten oikeustajua ja KKO:n päätöstä kohtaan. Erityisen ikäväksi tilanteen on tehnyt se, että yhtiö on isolta osin valtio-omisteinen ja sen myötä ministeriohjauksessa.

Rinne painottaa, että liitot ovat maksaneet ajallaan työtuomioistuimen niille lakoista määräämät sakot.

21 miljoonan euron kirjaus

Stora Enso on ilmoittanut, että se kirjaa uuden, 21 miljoonan euron negatiivisen kertaluonteisen erän viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevoittoon.

Kirjaus liittyy maksamatta jääneisiin tulospalkkioihin.

KKO tuomitsi viime vuoden joulukuussa Storan Enson korvaamaan Anjalankosken tehtaan sadalle toimihenkilölle tulospalkkiokiistassa yhteensä yli 100 000 euroa korkoineen.

Kaikkiaan eri puolilta Suomea kertyneet toimihenkilöiden korvausvaatimukset nousevat yli miljoonaan euroon.

Tästä kaikki alkoi

Riita rahasta sai alkunsa vuonna 2006, kun Stora Enso ei suostunut maksamaan tulospalkkioita ammattiliittojen paperiteollisuudessa järjestämään suurmielenilmaukseen osallistuneille toimihenkilöille.

Työehtosopimuskauden aikana pidetyllä lakolla eli kansankielellä laittomalla lakolla työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt vastustivat metsäteollisuuden tuhansiin ihmisiin kohdistuneita irtisanomisia.

KKO puolestaan linjasi joulukuussa, että lakon seuraamukset voivat kohdistua vain järjestöön, eivät sen jäseniin. Oikeus totesi tuolloin, että laiton lakko ei ollut peruste jättää maksamatta tulospalkkioita.

Pron edeltäjä Toimihenkilöunioni (TU) nosti kanteet vuosina 2007 ja 2008 lähes tuhannen jäsenensä puolesta tuomioistuimissa eri puolilla Suomea.

Pro Uutiset / Jaana Pohja