Teknologiateollisuus hajauttaisi luottamusmiesjärjestelmän | Ammattiliitto Pro

Teknologiateollisuus hajauttaisi luottamusmiesjärjestelmän

31.5.2011 klo 14:04

Pron johtaja Markku Palokangas ei riemastu ajatuksesta: "Meistä kustakin tulisi aikaa myöten oma luottamusmiehemme."

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

Ammattiliitto Pro torjuu Teknologiateollisuuden näkemykset tarpeesta muuttaa työpaikkojen luottamusmiesjärjestelmää.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko arvioi tiistaina Uutispäivä Demarissa, että nykyistä järjestelmää tuli muuttaa suuntaan, jossa pääluottamusmiehen sijaan neuvotteluvaltuudet annettaisiin työpaikalla ”valitulle ryhmälle”.

Työehtosopimuspöydissä Alangon vastaparina istuva Pron teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas ei ajatukselle lämpene. Hän toteaa Pro verkkouutisille, että hajauttamisesta seuraa muun muassa yritysten tuottavuutta rapauttava kaaos.

– Meistä kustakin tulisi aikaa myöten oma luottamusmiehemme ja työnantaja päätyisi neuvottelemaan erikseen lähes kaikkien kanssa. Tällainen toiminta on aikaa vievää ja kallista puuhaa, varsinkin kun työpaikoilla on jo valmiina malli, jonka toimintaa tulee alasajon sijaan tehostaa.

Toimintaoikeudet työehtosopimuspöytään

Pron Palokangas myöntää, että enemmän voidaan ja tulee tehdä luottamusmiehen rooliin muokkaamiseksi palkkojen ja työehtojen paikallisesta valvojasta myös muun muassa työhyvinvointi- ja tasa-arvoasioiden tekijäksi.

– Tässä työssä työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies ovat luonteva ja toisiaan täydentävä työpari, jonka tietämystä yritysten kannattaa hyödyntää nykyistä enemmän.

Hän ihmettelee, miten Alangon-mallissa jaettaisiin henkilöstön edustajille tasapuolisesti koulutusta, luottamustoimisen suojaa tai aikaa hoitaa tehtävä, kun ”nykyisessäkin systeemissä nämä asiat ovat ankaran väännön takana”.

– Toisin kuin työntekijöillä toimihenkilöillä ei ole teknologiateollisuuden työpaikoilla montaakaan päätoimista luottamusmiestä, vaan edunvalvontaa hoidetaan oman toimen ohella.

– Järjestelmän uudistaminen edellyttäisi pikemmin, että näille ihmisille luodaan työehtosopimusten kautta enemmän ja parempia mahdollisuuksia hoitaa luottamustointa yrityskohtaisen sopimisen lisääntyessä, Palokangas listaa.

Luottamusmiesten toimintaoikeuksien vahvistaminen nouseekin Palokankaan mukaan tavoitteeksi teknologiateollisuuden syksyn työehtosopimusneuvotteluissa.

Pro sanoi irti viime viikolla noin 30 000:ta toimihenkilöä koskevan työehtosopimuksen. Kesälomien jälkeen edessä ovat neuvottelut uuden sopimuksen teksteistä ja palkankorotuksista. Syksyllä teknologiateollisuudessa neuvotellaan myös työntekijöiden ja ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksista.