TEM ja Nokia yhteistyöhön rakennemuutoskriisissä | Ammattiliitto Pro

TEM ja Nokia yhteistyöhön rakennemuutoskriisissä

11.2.2011 klo 13:55

Pron puheenjohtaja Antti Rinne arvioi, että jopa 5 000 nokialaista saattaa menettää työnsä. "Saksassa tehtaan loputtua potkut saaneille maksettiin 100 000 euroa, miksi ei myös Suomessa?"

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kertoi perjantaina Lontoossa, että yhtiö on jo tiedottanut merkittävistä henkilöstövähennyksistä Suomen hallitukselle.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja työministeri Anni Sinnemäki ilmoittivat heti Elopin puheen jälkeen, että valtio ryhtyy välittömästi toimiin rakennemuutoksen hoitamiseksi yhdessä Nokian kanssa.

Elop puolestaan tiedotti medialle, että Nokia ei vielä osaa määritellä työnsä menettävien määrää maa- tai paikkakuntakuntakohtaisesti. Hänen mukaansa tiedot saattavat varmistua vasta viikkojen, ehkä kuukausien kuluttua.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen totesi lehdistötiedotteessaan, että Nokian ilmoittamat uudistukset vaikuttavat Suomessa varsinkin yhtiön tutkimus- ja kehittämistoimintoihin.

Hän arvioi, että kyse on ylivoimaisesti suurimmasta uuden teknologian aloille tähän mennessä kohdistuneesta muutoksesta.

Töitä mahdollisimman monelle

Työ- ja elinkeinoministeriö asettaa nyt tavoitteeksi uuden uran löytymisen mahdollisimman monelle Nokian ja sen alihankkijoiden työntekijälle muun muassa uuden yritystoiminnan kautta.

– Nokia on luvannut olla mukana sekä taloudellisesti, että teknologiaosaamisellaan yhteisesti rakennettavan ohjelman toteuttamisessa, Pekkarinen kertoo.

Nokian kurssi romahti perjantaina, kun yhtiö kertoi yhteistyöstä Microsoftin kanssa. Kurssi laski yli 14 prosenttia osakkeen hinnan päätyessä seitsemään euroon.

Kunnon korvauksen jakoon myös Suomessa

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne arvioi, että Suomesta lähtee Nokian leikkausten takia uuden teknlogian alalta pahimmillaan jopa viitisentuhatta työpaikkaa.

– Alihankkijat, Nokia itse ja välillisesti myös veronmaksajat maksavat nyt hinnan yhtiön edellisen johdon tekemistä virheratkaisuista.

– Tässä tilanteessa Nokian on toimittava vastuullisesti ja maksettava korvauksia työnsä menettäneille kuten sen maksoi sulkiessaan Saksan Bochumin-tuotantolaitoksen.

– Tuolloin lähtijät saivat kukin noin 100 000 euron korvauksen. Yhteiskunta on tukenut Nokiaa, joten yhtiön on nyt hyvä osoittaa oma vastuunsa, Rinne vaatii.

Pro Uutiset / STT / TEM