Teollisuuden ylityökielto puree hyvin | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Teollisuuden ylityökielto puree hyvin

17.1.2020 klo 09:02
|

Pron teollisuuden sopimusaloilla on käynnissä ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Luottamusmiesten mukaan ylityökielto on purrut hyvin ja työpaikkojen prolaisten viesti on selkeä: kiky halutaan pois.

Pro Uutiset

Ammattiliitto Pro aloitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon työehtosopimusneuvotteluja vauhdittaakseen perjantaina 10. tammikuuta teknologiateollisuudessa ja maanantaina 13. tammikuuta kemian aloilla sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa. Viime perjantaina ylityökielto alkoi myös kulutustavara-aloilla ja Fiskars Finland Oy Ab:ssä.

Kysyimme alojen luottamushenkilöiltä, miten ylityökielto on työpaikoilla purrut ja minkälaista keskustelua neuvottelutilanne on herättänyt.

Teknologiateollisuudessa ylityökieltoa on noudatettu hyvin

SSAB Europe Oy Raahen tehtaan toimihenkilöiden pääluottamusmies Pasi Heikkinen kertoo, että ylityökiellolla on ollut vaikutusta.

– Tehtaalla seurataan neuvotteluja tiiviisti ja toimihenkilöiltä on tullut paljon kysymyksiä tilanteesta. Jos kikyn 24 tuntia ei nyt saada pois, saattaa se jäädä tesseihin 10–20 vuodeksi.

Tornion Outokummun terästehtaan toimihenkilöiden luottamusmies Pekka Korpelan mukaan ylityökiellon vaikutukset ovat näkyneet työpaikalla heti ensimmäisistä tunneista lähtien.

– Meillä porukka pysyy hyvin mukana.

Työnantajapuolen neuvottelutavoitteet saivat syksyllä porukan mietteliäiksi. Viesti on selkeä.

– Kyllä ihmiset kikyn haluavat pois.

Kemian alalla kikystä ei pidetä

Turun Orionin luottamusmies Jarno Mustonen kertoo, että ylityökielto on purrut oikein hyvin.

– Tietooni ei ole tullut, että kukaan Turun päässä olisi ollut ylitöissä. Työpaikalla porukka on hyvin yksimielistä: kiky pois!

Amerplastin Tampereen luottamusmies Sari Helenius on ohjeistanut toimihenkilöitä, ettei saldotunteja työaikapankkiin nyt tehdä.

– Neuvottelutilanteesta puhutaan ja sitä seurataan. Keskusteluissa nousee usein esille kiky, sillä 24 tuntia vähennetään liukumista. Jäseniltä tulee viestiä, että se olisi saatava pois.

Porvoon Nesteen pääluottamusmies Jussi Pasala kertoo, että ylityökieltoa on noudatettu hyvin.

– Maanantaina sovittiin työnantajan kanssa askelmerkeistä ja ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Työpaikalla kiky kiinnostaa ja on päivän puhutuin aihe. Moni kokee kikyn epätasa-arvoisena, koska teollisuuden työpaikoilla ympäri maata siitä on sovittu paikallisesti eri tavoilla. Kukaan ei kuitenkaan pidä 24 tunnin työajanlisäyksestä ja kaikki haluavat kikystä eroon.

Mitä tarkoittaa ylityökielto?

Ylityökiellolla kielletään tekemästä kaikkea säännöllisen työajan ylittävää työtä. Tällaista työtä on esimerkiksi liukumien kerryttäminen, varsinainen lisä- ja ylityö, säännöllisen työajan ulkopuolella tapahtuvaan päivystykseen liittyvä lisä- ja ylityö tai matkustaminen säännöllisen työajan ulkopuolella.

Mitä tarkoittaa vuoronvaihtokielto?

Vuoronvaihtokiellon aikana toimihenkilöt eivät sovi työnantajan aloitteesta työvuorojen vaihtamisesta.

Lue lisää ylityökiellosta ja vuoronvaihtokiellosta osoitteesta lakossa.fi.