Tieto työttömyysetuudesta on annettava 30 päivässä | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

Maaliskuun alussa voimaan tullut uusi määräys työttömyysturvalaissa edellyttää, että työttömyyskassan tai Kelan on kyettävä toimittamaan päätös työttömyysetuudesta asiakkaalleen 30 päivän kuluessa hakemuksen saapumisesta.

Jos puutteellinen hakemus estää etuuden myöntäjää toimimasta määräajassa, päätös on annettava viimeistään kahden viikon kuluttua lisäselvitysten saapumisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä muistutetaan kuitenkin, että lakia ei sovelleta hakemuksiin, jotka ovat olleet vireillä lain voimaan tullessa.

Pro kassasta rahaa ajoissa

Työttömyyskassa Pron johtaja Marjatta Väisänen kertoo, että nykytilanteessa muutos ei vaikuta kassan työskentelyyn mitenkään erityisesti.

Väisänen kuitenkin epäilee, että seuraavan taantuman iskiessä lakiuudistuksesta ei juuri ole apua, kun päivärahahakemusten käsittelyajat venähtävät asiakastulvan takia sietämättömiksi.

– Lailla ei voida taata, että työttömyyskassoilla olisi käytössä riittävästi etuuskäsittelijöitä, jotka hallitsevat erittäin monimutkaisen työttömyysturvasäädännön.

Väisäsen mielestä eniten hakemusten käsittelyä hidastaakin turhan kimurantti laki, joten helppotusta saataisiin yksinkertaistamalla tätä nykyä käytössä olevia määräyksiä.

Työttömyysturvan saamista vauhdittaa myös huolellisuus.

– Pahimmassa taantumassa lähes puolet kassaan tulleista uusista hakemuksista oli täytetty puutteellisesti tai väärin, Väisänen kertoo.

STM:n tiedote

Muuta aiheeseen liittyvää

Lyhennettyä työviikkoa lomautettuina tekeville myös ensi vuonna täysi päiväraha (Pro Uutiset 22.12.2010)