Toimihenkilölakko paperiteollisuudessa päättyy | Ammattiliitto Pro

Toimihenkilölakko paperiteollisuudessa päättyy

18.5.2011 klo 22:18

Työehtosopimuksesta syntyi sopu keskiviikkona illalla. Palkkausjärjestelmiä ryhdytään kehittämään konsernitasolla. Järjestelmään tulee nyt henkilökohtainen palkanosa.

Teksti Pro Uutiset/Paavali Kukkonen/Jaana Pohja

Noin 2 500 paperiteollisuuden toimihenkilön lakko päättyy, kun Ammattiliitto Pro ja Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen keskiviikkona iltakymmeneltä.

Osapuolet ovat sopineet, että vuorotyössä toimihenkilöt palaavat töihin viimeistään lauantaina 21. toukokuuta kello kuusi tai sen jälkeen alkaviin työvuoroihin. Päivätyössä toimihenkilöt palaavat töihin viimeistään ensi viikon maanantaina 23. toukokuuta.

Koko alaa koskeva ylityökielto päättyy välittömästi.

Pari kuukautta kestäneeseen kiistaan toimihenkilöiden työehtosopimuksesta ja palkkausjärjestelmästä löytyi lopulta sopu.

Uusi sopimus on voimassa ensi vuoden maaliskuun loppuun. Yleiskorotus nostaa palkkoja 19. toukokuuta alkaen 48 euroa tai vähintään 1,5 prosenttia.

Paikallisesti jaettavasta prosentin suuruisesta erästä neuvotellaan 17. kesäkuuta mennessä. Jos tässä ei onnistuta, jaetaan erä kaikille heinäkuussa yleiskorotuksena.

Erilaiset lisät nousevat 2,5 prosenttia.

Palkkaukseen selkeät pelisäännöt

Pro ja Metsäteollisuus sopivat, että toimihenkilöiden palkkausjärjestelmiä kehitetään jatkossa yhdessä läpinäkyvämmiksi ja järjestelmiin sisällytetään henkilökohtainen palkanosa.

Tehtävien palkat perustuvat niiden vaativuuteen, muutoskset työn vaativuudessa on otettava huomioon palkassa.

Palkkausjärjestelmiä kehitetään lähtökohtaisesti konsernitasolla.

Jos järjestelmästä ei päästä sopuun 31. lokakuuta mennessä, liitot neuvottelevat työehtosopimukseen koko alaa sitovan palkkausjärjestelmän ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Pro tiedottaa jäsenille työehtosopimuksen sisällöstä jäsensivuilla ja myöhemmin kirjeitse.