Toimihenkilöt ihmettelevät Metsäteollisuuden palkankorotuspuheita | Ammattiliitto Pro

Toimihenkilöt ihmettelevät Metsäteollisuuden palkankorotuspuheita

18.2.2011 klo 12:08

Työnantajaliiton puheenjohtaja Jari Forss uhkaa työpaikkojen kadolla, jos palkkapyynnöstä ei tingitä. Neuvottelukunta: kokeneet ja koulutetut pyrkivät nyt pois alalta.

Paperiteollisuuden toimihenkilöt torjuvat Metsäteollisuuden väitteet liian suurista palkankorotusvaatimuksista.

Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Jari Forss totesi maanantaina julkisuudessa, että Ammattiliitto Pron edustamien toimihenkilöiden vähintään 3,5 prosentin palkankorotus johtaa inflaation kiihtymiseen.

Forss uhkaa, että aseeksi inflaatiota vastaan on otettava sisäinen devalvaatio eli työpaikkojen vähentäminen.

Paperin toimihenkilöiden neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Ari Tynys ei hyväksy Forssin väitettä nielemättä. Hän muistuttaa, että toimihenkilöt ovat jo useita vuosia olleet mukana rakennemuutostalkoissa, joilla suomalaista metsäteollisuutta on yritetty nostaa kilpailukykyiseksi.

– Palkkakehitys on tänä aikana ollut enemmän kuin maltillista, koska olemme halunneet säilyttää työpaikkoja. Siitäkin huolimatta toimihenkilöiden työt ovat vähentyneet rajusti.

– Nyt tilanne on kääntynyt sellaiseksi, että paremmat tulot muilla teollisuuden aloilla houkuttelevat toimihenkilöitä pois paperi- ja sellutehtaiden palveluksessa.

Näin on käynyt muun muassa hienoparia Lohjan Kirkniemessä tuovalla Sappin-tehtaalla, josta useita osaajia on lyhyen ajan sisällä rekrytoitunut muihin Etelä-Suomen teollisuuslaitoksiin.

Neuvottelukunta painottaakin, että kun isot paperikonsernit ovat jälleen päässeet kiinni erinomaisten tulosten syrjästä, myös toimihenkilöiden palkkoja on tarpeen tarkistaa.

– Siksi korotuspyyntömme on vähintäänkin kohtuullinen, Tynys huomauttaa.

Pro Uutiset / Jaana Pohja