Työmarkkinoiden superviikko – kiire synnyttää keskitetty ratkaisu | Ammattiliitto Pro

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Työmarkkinakeskusjärjestöt arvioivat, että laajapohjainen sopimusratkaisu on saatava leivottua kasaan tällä viikolla.

Edellisen kerran STTK:n, SAK:n, Akavan ja työnantajien Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtajat keskustelivat laajapohjaisesta palkkaratkaisusta maanantaina illalla.

Eilen osapuolet kävivät tapaamassa myös pääministeri Jyrki Kataista (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd). Ministerien suulla hallitus on luvannut laajapohjaisen ratkaisun kirittäjiksi mahdollisuutta keventää yhteisöveroa ja vastuuta osasta lomautuskorvauksia.

Palkansaajien ja työnantajien neuvotteluissa haastekerrointa kasvattavat nyt tiukka aikataulu, teknologiateollisuudessa parin viikon päässä uhkaava lakko ja ehkä merkittävimpänä erimielisyys palkankorotuksista.

EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen on jo todennut julkisuudessa, että järjestö ei mieluusti avaa työnantajan 4,3 prosentin ehdotusta korotuksista.

Laajapohjainen ratkaisu päätyi kertaalleen viime viikolla kirstun pohjalle, kun palkansaajat tyrmäsivät Elinkeinoelämän keskusliiton esityksen.

Tuolloin toimihenkilöjärjestö STTK:n hallitus totesi, että palkankorotusten taso ja työelämän laadulliset asiat eivät olleet tarjouksessa kohdillaan.

Hallitus tapasi keskusjärjestöjohtajia toiveikkaana (Pro Uutiset 7.10.2011)