Työnjohtajien ulosmarssi Hangö Stevedoringilla | Ammattiliitto Pro

Työnjohtajien ulosmarssi Hangö Stevedoringilla

4.12.2017 klo 20:31

- Tällä työnjohtajamäärällä ei satamatoimintoja pystytä läpiviemään asiakkaita tyydyttävällä tasolla ilman, ettei työaikalakia rikota, toteaa sopimusalavastaava Kai Nieminen Ammattiliitto Prosta.

Kaikki työvuorossa olleet prolaiset työnjohtajat ovat tänään maanantaina marssineet ulos työpaikaltaan Hangon satamassa. Syynä ulosmarssiin oli jo vuosia jatkunut huono johtaminen sekä huono henkilöstöpolitiikka.

Työnseisaus päättyy huomenna tiistaina klo 15.30.

Hangö Stevedoringillä päättyivät tänään vuoden kuluessa kolmannet yt-neuvottelut. Työnantaja ilmoitti irtisanovansa kolme työnjohtajaa, jolloin jäljelle jäisi vain kahdeksan työnjohtajaa.

- Tällä työnjohtajamäärällä ei satamatoimintoja pystytä läpiviemään asiakkaita tyydyttävällä tasolla ilman, ettei työaikalakia rikota, toteaa satamalogistiikka-alojen sopimusalavastaava Kai Nieminen Ammattiliitto Prosta.

Hangö Stevedoring tarjoaa tuotantopalvelua laivanvarustamoille viitenä arkipäivänä kahdessa vuorossa aamuseitsemästä keskiyöhön sekä lauantaisin aamuvuorossa. Yhteensä siis 11 työvuoroa viikossa, jonka lisäksi tulevat vielä yö- ja viikonloppuylityöt.

Luottamushenkilöitä uhkailtiin

Pron sopimusalavastaavan mukaan työnantaja sälytti yt-neuvotteluiden kuluessa irtisanomisissa ratkaisua työnjohdon harteille.

- Uhkailu oli toistuvaa ja huipentui siihen, että työnantaja uhkasi irtisanomisilla työnjohtajien kahta neuvottelijaa, luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua, vaikka työehtosopimus takaa irtisanomissuojan neuvottelijoille, Nieminen toteaa.

-Neuvottelujen aikana työnantaja uhkasi myös erottaa kaikki työnjohtajat ja korvata heidät työntekijöistä kootuilla ”kymppityönjohtajilla” tai vaihtoehtoisesti ylemmillä toimihenkilöillä, joidenka tointa voisivat hakea myös irtisanotut luottamushenkilöt.

”Jollei kestä, ei tarvii olla meillä töissä”

Sopimusalavastaava Kai Nieminen haluaa selvittää yrityksen toimintaan mahdolliset liittyvät työsuojelurikokset.  Hänen mukaansa henkilökunnan pahoinvointi on näkynyt jo useita vuosia kaikissa henkilöstöryhmissä.

- Ambulanssi on kärrännyt työuupumuksesta kärsiviä toistuvasti sairaalaan ja heihin on suhtauduttu kommentoimalla tylysti: ” Jollei kestä, ei tarvii olla meillä töissä”.

Niemisen mukaan työhyvinvointikyselyjä ei tässä yrityksessä ole tehty vuosiin.

- Ammatillinen koulutus ei ole kuulunut henkilöstön kehittämiseen, jos mikään muukaan. Lakisääteisistä tasa-arvosuunnitelmista, koulutussuunnitelmista ynnä muista työhyvinvointiin liittyvistä ”hömpötyksistä” ei Hangossa ole todennäköisesti kuultukaan, hän arvioi.

- Tällainen meno on nyt loppu. Jokainen, joka tietää tällaisesta henkilökunnan kohtelusta, on velvollinen ilmoittamaan siitä viranomaisille, joiden tehtävänä on tutkia ja selvittää, millaisiin työsuojelu- ja kiusaamisrikoksiin työnantaja on syyllistynyt.