UPM:n into irtisanoa rapauttaa saha- ja puunjalostusteollisuuden imagoa | Ammattiliitto Pro

Ammattiliitto Pro vaatii yrityksiä irtisanomisten sijaan kouluttamaan henkilöstöä hiljaisina aikoina.

Esimerkkinä hätiköivästä päätöksenteosta liitto käyttää metsäyhtiö UPM:ää, joka ilmoitti keskiviikkona irtisanomisista ja lomautuksista saha- ja puunjalosteteollisuudessaan.

Sopimusalavastaava Jari Uschanov Prosta muistuttaa, että näissä olosuhteissa on syytä ajatella myös koko toimialan tulevaisuutta ja imagoa.

– Nuoret eivät halua kouluttautua eivätkä pyrkiä alalle, jossa uhkana ovat jatkuvat lomautukset tai irtisanomiset.

Pro vaatikin raameja myös yritysten lomautuksille ja irtisanomisille.

– Vastuu Suomen taloudesta ei voi levätä yksin palkansaajien harteilla, kun he ovat  juuri hyväksyneet taloutta ja työllisyyttä turvaavat matalat palkankorortukset, Uschanov huomauttaa.

UPM vähentää ja lomauttaa väkeä mekaanisessa metsäteollisuudessa ja metsänhoitopalveluja tarjoavassa yhtiössään Silvestassa. Sahoilla ja puunjalostuksessa mahdolliset irtisanomiset saattavat nousta vajaaseen 60:een. Seisokkien vuoksi lomautuksia on alkuvuodesta luvassa yli 550 työntekijälle.

Yhtiö perustelee yt-neuvotteluja kysynnän laskulla, heikolla kilpailukyvyllä ja Euroopassa vallitsevalla ylikapasiteetilla.