UPM:n Kymin tehtaalla riidellään paikallisesta sopimuksesta – toimihenkilöt marssivat ulos torstaina aamulla (päivitetty 24.2. klo 9.52) | Ammattiliitto Pro

23.2.2011 klo 13:58

Sopimusalavastaava Jari Uschanov: "Kymen esimerkki ei kannusta yrityskohtaiseen sopimiseen."

Metsäyhtiö UPM:n Kymin tehtaan toimihenkilöt marssivat ulos torstaina aamukuudelta.

Kaksi vuorokautta kestävään lakkoon osallistuu 90 toimihenkilöä, ja mielenilmauksella vastustetaan yhtiön suunnitelmaa leikata paikallisesti sovittuja sijaisuuskorvauksia.

Luottamusmies Ari Tynys kertoo, että työnantaja on aikeissa laskea merkittävästi työehtosopimuksen vähimmäistason ylittäviä korvauksia.

– Olemme työnantajan kanssa sopineet yrityskohtaisesti eduista, joita työehtosopimuksessa ei ole. Nyt työnantaja on yksipuolisesti poistamassa nämä edut.

Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Jari Uschanov pitää toimihenkilöiden reaktiota ymmärrettävänä, sillä he tuntevat itsensä petetyiksi.

Hän arvioi, ettei periaate paikallisesta sopimisesta toteudu, jos talokohtaisia sopimuksia muutetaan konsernin pääkonttorista tulleiden ohjeiden mukaan.

Uschanov arvioi lisäksi, että UPM:n näyttää nyt pyrkivän yhtenäistämään paikallisia sopimuksia heikoimpien sopimusten suuntaan.

– Kymen esimerkki ei kannusta yrityskohtaiseen sopimiseen, jonka puolesta työnantajat ovat liputtaneet.

Sijaisuuksien toteuttaminen entistä hankalampaa

Ari Tynys kertoo, että toimihenkilöt eivät voi näissä olosuhteissa tinkiä korvauksista, kun henkilöstön vähentämisen vuoksi sijaistamisesta on tullut entistä hankalampaa ja raskaampaa.

Työnantajan esitys tuli Tynyksen mukaan luottamusmiehelle puun takaa, sillä korvausten vanhalla tasolla säilyttämisestä oli jo kertaalleen ehditty sopia.

Edellisen kerran sijaisuuskorvauksista neuvoteltiin keskiviikkona.

Pro Uutiset/Jaana Pohja/Ammattiliitto Pron tiedote