UPM:n yt-neuvottelut Pietarsaaressa alkoivat sekavasti | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

UPM:n yt-neuvottelut Pietarsaaressa alkoivat sekavasti

14.9.2011 klo 13:47
|

Pron edustajat jäivät tehtaan porttien ulkopuolelle. Yhtiön johdon mieli muuttui myöhemmin.

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Metsäyhtiö UPM:n yt-neuvottelut Pietarsaaren sellutehtaalla ovat alkaneet sekavissa merkeissä.

Henkilöstön edustajille ei Ammattiliitto Pron tietojen mukaan ole toimitettu riittävästi eikä tarvittavia tietoja neuvottelujen käynnistämiseksi.

– Ensimmäisen yt-tapaamisen luottamusmiehet joutuivat seuraamaan osin englanninkielisenä kalvosulkeisena, joten työnantajalla on neuvottelukäytännöissä aika lailla petrattavaa, kertoo sopimusalavastaava Jukka Hämäläinen Prosta.

Pietarsaaren sellutehdas on yksi Suomen suurimmista kemikaalisen sellun valmistajista. Yt-neuvottelut noin 60 henkilön vähentämiseksi alkoivat viime viikon perjantaina.

Ovet eivät auenneet

Myös tällä viikolla tilanne näyttää jatkuvan epämääräisenä, kun keskiviikkona UPM:n johto kielsi toimihenkilöitä tehtaalle tapaamaan tulleilta Pron edustajilta pääsyn tehdasalueelle. Erityistä syytä kieltoon ei ilmoitettu. Mediassa yhtiön paikallisjohto on vedonnut yt-neuvottelujen työrauhaan.

Keski-Pohjanmaalla kymmeniä vuosia edunvalvontatyötä tehnyt sopimusala-asiamies Hannu Kohtaniemi Prosta hämmästelee rajua rektiota, sillä aiempaa kokemusta porttien ulkopuolelle jättämisestä ei hänelläkään ole.

– Tarkoituksemme oli tarjota myös työnantajalle tietoa siitä, miten irtisanomisuhan alla työskenteleviä voidaan tukea heti yt-prosessin alkaessa.

Lopulta tapaaminen järjestettiin tehtaan ulkopuolella ilman UPM:n edustajia.

Keskiviikkona iltapäivällä Pron väen jo poistuttua tehtaan johto muutti mielensä ja lupasi liiton toimitsijoille audienssin ja keskusteluaikaa lähiviikkoina.

Tyhjän päällä Pietarsaaressa 

Sopimusalavastaava Jukka Hämäläisen mukaan Pietarsaaressa ei ainakaan toistaiseksi ole pohdittu mahdollisesti potkut saavien tulevaisuutta tai keinoja kouluttautua uudelleen.

– Ymmärsimme, että suunnitelmia ei olisi tehty vedoten siihen, ettei nyt olla sulkemassa koko tuotantolaitosta. Oikeus päästä elämässä eteenpäin potkujen jälkeen kuuluu kuitenkin ihan jokaiselle, ja rakennemuutoksessa työnantajan on jaettava tukea tasapuolisesti.

UPM-konserni suunnittelee vähentävänsä lähes 1 200 työntekijää kotimaassa ja Keski-Euroopassa. Suomessa sulkemislistalla on Kouvolassa Myllykosken paperitehdas, missä työt loppuvat 375 ihmiseltä. 

Muuta aiheeseen liittyvää

UPM nihkeänä Pietarsaaressa (Pro Uutiset 13.9.2011)