Uponor irtisanoo ”Pakko katsoa eteenpäin” | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Uponor irtisanoo ”Pakko katsoa eteenpäin”

21.1.2016 klo 13:09
| |

– On etsittävä jostain toivoa tulevaisuuteen ja kipinää jatkaa, vaikka puolet työkavereista lähtee.  Se on haastavaa, toimihenkilöiden luottamusmies Vaasasta toteaa. 

Pro Uutiset

Uponor Oyj: tytäryhtiöt Uponor Infra ja Uponor Suomi irtisanovat Suomessa yhteensä 126 vakituista työntekijää. Lähes sata lähtöpassit saaneista työskentelee Vaasassa. Heistä parinkymmentä on toimihenkilöitä.

– Tunnelma on todella synkkä, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies Kim Käldman Vaasasta.

Yt-neuvottelut päättyivät tiistaina ja nyt irtisanomiset Uponor Infran (entisen KWH:n) tehtaalla ovat alkaneet. Osalla työt loppuvat heti, osalla työt jatkuvat vuoden 2016 loppuun asti. Töitä Vaasaan jää noin 130 henkilölle.

Tähän asti Vaasassa on työskennellyt noin 250 henkilöä, joista noin 50 on toimihenkilöitä.

Vaasaan jää kaukolämpöputkien valmistus sekä muovitankkien valmistus. Lisäksi Vaasan toimipisteessä keskitytään jatkossa projektiosaamiseen, kansainväliseen projektimyyntiin ja teknologiaan.

Suomen ennätys neuvotteluissa?

Yt-neuvottelujen aluksi työnantaja ilmoitti haluavansa vähentää Infrasta jopa 170 työpaikkaa ja Uponor Suomesta lisäksi 60 työpaikkaa.

Onkohan tämä jonkinlainen Suomen ennätys, että neuvotellaan 170 irtisanomisesta ja lopulta irtisanotaan 91, pohtii Uponor Infran toimihenkilöiden luottamusmies Käldman.

Kaikkea tuotantoa ei siirretty Nastolaan, vaan esimerkiksi muovitankkien valmistus oli lopulta järkevämpää säilyttää Vaasassa.

– Teimme neuvotteluissa työnantajalle hyvän vastaehdotuksen, jossa painotimme erityisosaamista ja riskienhallintaa. Tällä kerralla vastaehdotus huomioitiin. Se on positiivista, ja sillä säästettiin monta työpaikkaa ja osaamista alueelle, luottamusmies Kim Käldman kertoo.

– Tulos oli kovan työn ja monen kokouksen takana ja koko henkilökunta käytti niihin aikaa. Kiitos kuuluu koko henkilökunnalle.

Siirto avaa työpaikkoja Nastolassa ja Tuusulassa

Uponor Infra siirtää muoviputkien ja muovipaineputkien kuten vesi- ja kaasuputkien valmistuksen Vaasasta Nastolaan vuoden 2016 loppuun mennessä. Siirron takia Nastolaan avautuu noin 30 työpaikkaa ja Tuusulaan noin kymmenen pestiä.

– Yksittäiset henkilöt ovat päättäneet muuttaa paikkakuntaa. Työnantaja tarjoaa pientä muuttoapua niille, jotka muuttavat työn perässä, kertoo luottamusmies Käldman.

Vaasan väen lisäksi Uponor Suomen talotekniikasta irtisanotaan 33 vakinaista työntekijää. Uponorin yt-neuvottelut koskivat yhtiöiden koko henkilöstöä eli 555 työntekijää.

– Nyt on pakko katsoa eteenpäin. On etsittävä jostain toivoa tulevaisuuteen ja kipinää jatkaa, vaikka puolet työkavereista lähtee.  Se on haastavaa, luotto toteaa.