Koululainen syyslomalla – tärpit työssäkäyville vanhemmille | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Koululainen syyslomalla – tärpit työssäkäyville vanhemmille

16.10.2018 klo 09:33
|

Koulujen syyslomat voivat aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia, jos yhteinen loma alakoululaisen kanssa ei syystä tai toisesta onnistu. Kokosimme muutaman tärpin työssäkäyvälle vanhemmalle.

Pro Uutiset 

Koulujen syyslomat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia työssäkäyville vanhemmille. Jos alakoululainen ei vielä pärjää kokonaista työpäivää yksin, ovat hyvät neuvot tarpeen. Pro Uutiset kääntyi työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntijan puoleen.

Joustava työaika

Monilla työpaikoilla on sovittu työaikaan liittyvistä joustoista, kuten työaikapankista tai työaikaliukumista.

– Jos kokonaan vapaa syyslomaviikko ei onnistu, työnantajan kanssa voi sopia plussatuntien käytöstä, jotta pienen koululaisen päivät eivät venyisi liian pitkiksi, kertoo tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta.

Etätyöpäivä kotona

Asiantuntijatyössä osa työtehtävistä voidaan usein irrottaa etätyönä tehtäväksi. Silloin työtä voidaan tehdä esimerkiksi kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Yleensä työtä tehdään työnantajan koneilla ja laitteilla.

– Sopimus etätyöstä on aina hyvä tehdä kirjallisena. Keskusjärjestöt ovat laatineet listan asioista, jotka on otettava huomioon etätyöstä sovittaessa, kertoo työympäristöasiantuntija Tanja Luukkanen.

Muksu mukaan töihin

Lapsella voi olla epäselvää, mitä vanhempi työkseen tekee. Jos työtehtävät ja työnantaja sallii, lapsen voi ottaa mukaan seuraamaan vanhemman työpäivää.

– Työnantaja voi jopa osallistua etukenossa Lapsi mukaan töihin -päivään ja järjestää lapsille yhteistä ohjelmaa, Lehtoranta kertoo.

Apua lastenhoitoon

Aina hoitopaikka isovanhempien tai läheisen luota ei onnistu. Osa työnantajista voi tarjota tai välittää työtekijöilleen lastenhoitopalvelua. Lastenhoitoapua voi myös saada esimerkiksi MLL:n tai muun palvelun kautta.

Lapsi syyslomaleirille

Monet leikkipuistot, nuorisotalot ja urheilu- ja harrasteseurat järjestävät syyslomaleirejä tai kerhoja nuorille koululaisille. Voisiko koululaiselle löytyä jopa uusi harrastus?