Kun lomatoive ei toteudu – onko kyse kiusaamisesta? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Kun lomatoive ei toteudu – onko kyse kiusaamisesta?

27.6.2018 klo 08:00
|

Esimiehen huoneeseen astuu työsuojeluvaltuutettu ja työntekijä, joka kertoo tulleensa syrjityksi kesälomien ajankohdissa – perheellisten riennot ja lastenhoitokuviot ovat taas ajaneet hänen lomansa edelle. Mitä pomo voi tehdä?

Pro Uutiset 

Esimies käyttää viimeiset työpäivänsä ennen kesälomaa sähköpostien purkamiseen. Kesken matkalaskujen hyväksymisen huoneeseen astuu työsuojeluvaltuutettu sekä esimiehen alainen.

Selviää, että alainen ei ole tyytyväinen kesälomansa ajankohtaan ja työpaikan lapsiperheiden valinnat ovat menneet hänen lomatoiveidensa edelle, vaikka esimies lupasi käsitellä kaikkien lomatoiveita tasapuolisesti.

Esimies muistelee, että kevään yksikköpalaverissa käytiinkin kiivassanaista keskustelua lomista.

Lomapettymykset ovat harvoin työpaikkakiusaamista
Lomatoiveet ja -pettymykset voivat aiheuttaa kitkaa työkavereiden sekä pomon välillä. Voiko kyseessä olla jopa työpaikkakiusaamista, Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen?

– Yleensä yksittäinen lievähkö teko ei täytä työpaikkakiusaamisen tunnusmerkkejä, vaikka varmasti tuntuu ikävältä. Lain silmissä kiusaamisen on oltava jatkuvaa ja järjestelmällistä, joka olisi omiaan vaarantamaan terveyden. Tapauksessa voi hyvinkin olla kyse myös väärinkäsityksestä.

Mitä esimies voi heti tehdä tilanteessa?
– Pysy rauhallisena ja selvitä, mistä on kysymys. Älä provosoidu tai kanna kaunaa. Muista pyytää anteeksi, jos olet mokannut, kertoo Luukkanen.

Miten asiaa kannattaa selvittää?
Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus selvittää ja puuttua kiusaamistapauksiin. Selvittämisen tulee tapahtua objektiivisesti ja kaikkia osapuolia kuunnellen.

– Sovi keskusteluaika työntekijän kanssa. Jos esimiehenä sinua syytetään kiusaajaksi, tueksi voit ottaa oman esimiehen ja työntekijä oman edustajansa, kuten työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen. Usein asioista selvitään keskustelemalla, varsinkin kun asioihin tartutaan ajoissa. Lomakäytännöistä kannattaa tehdä kirjallinen sopimus: millä tavalla jatkossa toimitaan ja kerrataan työpaikan käytännöt lomien sijoittelussa, jatkaa Luukkanen.

Miten jatkossa kannattaa toimia, jotta lomapettymyksiltä vältytään?
– Työpaikalla on hyvä olla avoin, tasapuolinen ja läpinäkyvä käytäntö lomien sijoitteluun niin, että jokainen saa vuorollaan haluamansa loma-ajankohdan. Ovathan käytännöt myös kaikkien tiedossa? kysyy Luukkanen.

Miten toimia, jos kyseessä onkin oikeasti työpaikkakiusaamistapaus?
Lue johtaja Minea Pyykösen blogi Kuka on kiusattu ja kuka kiusaaja? 28.2.2018.