Mitä maksa-arvot kertovat? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Mitä maksa-arvot kertovat?

15.10.2018 klo 11:18
|

Omenavartaloinen 45-vuotias laatuneuvoja sai työterveyslääkäriltään tietää, että maksa-arvot ovat kohonneet. Lyhyellä käynnillä laatuneuvoja ei ehtinyt sisäistää, mitä pitäisi nyt tehdä. Ilmeisesti jonkinlaiset jatkotutkimukset ovat tarpeen?

Ammatissa Pro/Tiina Pelkonen, päivitetty 15.10.2018

Tavallisin syy kohonneisiin maksa-arvoihin on rasvamaksa. Professori ja HUSin gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo, että sitä on kahta tyyppiä: tulehduksellinen ja ei-tulehduksellinen.

Maksa-arvojen kohoaminen jaotellaan joskus myös alkoholi- ja ei-alkoholiperäisiin syihin. Färkkilän mukaan jaottelusta tulisi päästä eroon.

– Jos laatuneuvojallamme on kakkostyypin diabetes, jo yksi alkoholiannos vuorokaudessa lisää maksakirroosin riskiä.

Jos hän hoikistuu ja välttää diabeteksen, hän voi nauttia alkoholia vaikkapa kolme annosta päivässä saamatta maksavauriota, joskin alkoholi aiheuttaa toki muitakin ongelmia.

Joitakin maksasairauksia esiintyy selvästi enemmän naisilla ja toisia miehillä. Myös ikä kertoo paljon siitä, mitkä riskit ovat todennäköisimmät. Kun näiden tietojen päälle lisätään vielä verikokeiden tulokset, voi lääkäri suunnata jatkotutkimukset oikein.

Laatuneuvojamme tulisikin keskustella työterveyslääkärinsä kanssa tarkemmin siitä, mitkä maksa-arvoista ovat kohonneet. Eli nyt vain varaamaan uusi ja vähän pidempi vastaanottoaika.

– Kohonneiden maksa-arvojen syy pitää sitkeästi selvittää, tilaa ei pidä jäädä seuraamaan, Färkkilä korostaa.

Samoilla valinnoilla monta terveyshyötyä

Ylipaino lisää monien sairauksien riskiä. Osana metabolista eli aineenvaihduntaan liittyvää oireyhtymää maksa alkaa rasvoittua. Mitä enemmän ylipainoa, sitä enemmän maksa rasvoittuu. Martti Färkkilän mukaan suomalaisista 20–30 prosenttia potee rasvamaksaa. Se on oireeton, ennen kuin se komplisoituu.

– Jos kyseessä on tulehduksellinen rasvamaksa, johtaa tulehdus vähitellen sidekudoksen lisääntymiseen ja lopulta kirroosiin. Tulehduksellinen rasvamaksa on Yhdysvalloissa nousemassa suurimmaksi maksansiirron syyksi.

Ei-tulehduksellinen rasvamaksa voi puolestaan parantua pienilläkin ponnisteluilla. Jo alle viiden prosentin painonpudotus korjaa maksan tilaa.

Entä voiko maksakirroosista parantua?

– Nyt tiedetään, että maksan fibroosi eli lisääntynyt maksan sidekudos voi parantua, jos vaurion syy poistuu. Maksalla on yllättävän suuri uusiutumiskyky, Färkkilä sanoo.

Kohonneet maksa-arvot antavat viitteitä maksasairaudesta, mutta myös muista sairauksista. Samat elintavat, jotka lisäävät maksasairauksien riskiä, lisäävät myös yleisimpien kansantautien kuten sydän- ja verisuonitautien, kakkostyypin diabeteksen, muistisairauksien ja joidenkin syöpien riskiä.

Martti Färkkilä kannustaa rasvamaksaa potevaa maltilliseen painonpudotukseen ja liikunnan lisäämiseen.

– Samoilla valinnoilla, joilla ehkäisee diabetesriskiä, korjaa myös vaurioitunutta maksaa.