Pääseekö isä perhevapaalle? Maksetaanko sairaan lapsen hoidosta palkkaa? | Ammattiliitto Pro
  • Pro+
  • Pro-kassa

Pääseekö isä perhevapaalle? Maksetaanko sairaan lapsen hoidosta palkkaa?

23.9.2016 klo 07:52

Perhevapaa on ihana asia, mutta muutama kiemura siitä helposti syntyy.

– Suurimmassa osassa Pron tekemistä työehtosopimuksissa on määräys lyhyestä tilapäisestä vapaasta, jolloin on oikeus olla palkallisesti pois sairaan lapsen hoidon takia, sanoo lakimies Asikainen Prosta.

Pro järjestää kysymyksiä varten perhevapaaillan Helsingissä.

Uudet vanhemmat tietävät harvoin tarkkaan, mitkä ovat perhevapaalaisen oikeudet. Monelle työnantajallekin tilanne voi olla uusi.

Toistuvasti törmätään siihen, että perhevapaalta töihin palaavan paikalla istuu jo joku, kertoo lakimies ja tasa-arvoasiantuntija Jaana Asikainen Ammattiliitto Prosta.

– Vaikka vanhaan työhön on ehdoton paluuoikeus, työnantaja ei aina ole sisäistänyt velvollisuuttaan tarjota vanhaa työtä perhevapaalta takaisin töihin palaavalle. Perhevapaalta palaavalla ton oikeus työsopimuksensa mukaiseen työhön ennen hänen tilalleen palkattua sijaista.

Palkkaa sairaan lapsen hoidosta

Entä kun työssäkäyvän isän tai äidin lapsi sairastuu, ja tarvitaan lyhyt tilapäinen vapaa?

– Suurimmassa osassa Pron tekemistä työehtosopimuksissa on oikeus olla palkallisesti pois sairaan lapsen hoidon takia. Lain mukaan vanhemmalla on oikeus vain palkattomaan poissaoloon sairaan lapsen hoidon takia, Asikainen kertoo.

Palkallisen hoidon pituudesta tulee jonkin verran erimielisyyksiä työnantajan kanssa.

Voiko isä jäädä perhevapaalle?

Vanhanaikaiset asenteet ja tiedon puute ovat ehkä syynä siihen, että isät hoitavat harvoin lapsiaan.

Isille merkityt isyysvapaapäivät pidetään, mutta isällä ja äidillä on muitakin mahdollisuuksia jakaa perhevapaita.

Pro järjestää perhevapaaillan useilla paikkakunnilla syksyllä. Ilmoittaudu mukaan, jos työn ja perheen pyörteestä on kysyttävää.