Turvapuisto toi raksojen riskit tulevien rakennusmestarien silmille | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Turvapuisto toi raksojen riskit tulevien rakennusmestarien silmille

6.10.2017 klo 11:44
|

Rudus Turvapuisto muistutti rakennusalan ammattikorkeakouluopiskelijoita siitä, miksi tulevat työnjohtajat ja esimiehet eivät saa fuskata työturvallisuudesta.

Teksti ja kuvat: Tuomo Tarvas

Bussilasteittain rakennusalan opiskelijoita saapui lokakuun ensimmäisenä torstaina Espoossa sijaitsevaan Rudus Turvapuistoon saamaan käytännön vinkkejä, mitä työturvallisuus rakennustyömailla tarkoittaa.

Kävijät pääsevät todellisten, karujenkin esimerkkien kautta tutustumaan, mitä voi seurata, jos lintsaa esimerkiksi katolla putoamissuojien asentamisesta tai parkkeeraa autonsa keskelle työmaata.

– Vuotuiseen tapahtumaan tuli yli 500 opiskelijaa Turkua, Tamperetta ja Kotkaa myöten, rakennusalan sopimusala-asiamies Ilona Snellman Prosta kertoo. Pro oli eräs tapahtuman järjestäjistä rakennusyhtiöiden ohella.

Turvapuisto on Rudus Oy:n perustama rakennusalan työturvallisuuden koulutusrata ja lajissaan Euroopan ensimmäinen.

Parin metrin pudotus voi tappaa

Ensimmäisen vuoden rakennusmestariopiskelija Miikka Helenius Metropolia ammattikorkeakoulusta kiinnostui etenkin korkeiden paikkojen putoamissuojauksen tärkeydestä kertoneesta pisteestä. Siellä Janne Pekkala Suojauslaite Oy:stä muistutti, että jo kahden metrin korkeudesta putoaminen voi olla tappavaa.

– Teidän tulevien esimiesten täytyy huolehtia, että kaikki työntekijät käyttävät suojavarusteita ja varusteet on tarkastettu määräajoin, Pekkala sanoi.

Helenius työskenteli ennen opiskelujensa alkua pari vuotta rakennustyömailla ja lähti opiskelemaan, koska halusi edetä urallaan.

- Kyllä tämä puisto on mielenkiintoinen. Rakennusmestarina olen kuitenkin vastuussa työturvallisuusasioista, Helenius sanoo.

Seuraavalla pisteellä Skanskan turvallisuusasiantuntija Pasi Karvola painotti perehdytyksen tärkeyttä kaikille uusille työntekijöille.

- Kyllä nämä asiat käytiin kunnolla läpi aiemmissa työpaikoissani, Helenius sanoo.

Suunnittelija luo pohjan turvallisuudelle

Metropolian ryhmässä Turvapuistoa kiersivät rakennusarkkitehtiopiskelijat Sonja Törrönen ja Hazal Yildirim. Myös heitä puhuttelivat etenkin varoitukset putoamisvaarallisten alueiden työolojen turvaamisesta.

Yildirim piti puiston ideasta, että kaikki kerrottiin esimerkkien kautta.

- Ihminen oppii aina paremmin kokemusten ja näkemänsä perusteella, Yildirim sanoi.

Rakennustekniikan lehtori Markus Immonen Metropoliasta kertoo, että ammattikorkeakoulusta vieraili Turvapuistossa noin 230 opiskelijaa. Immosen mukaan työturvallisuusasiat kiinnostavat opiskelijoita muuten melko paljon, mutta henkinen työsuojelu ei ota oikein tulta parikymppisten keskuudessa. Prolaisen rakennusmestarin tai työnjohtajan tehtäviin kuuluu muun muassa seurata alaistensa jaksamista.

- Opiskelijat saattavat esimerkiksi kysyä, miksi täytyy olla ylityörajat. Nuorten oma henkinen kestävyys on vielä niin kova, että ”pehmeiden asioiden” tärkeyttä ei vielä tiedosteta, Immonen sanoo.

Työsuojelua tarvitaan, sillä työnjohtajia kuormittaa jatkuva vastuu tulos- ja aikataulupaineessa.

- On sekä työnantajan että Pron etu huolehtia, että työssä jaksaa vielä ensimmäisen kymmenen vuoden jälkeenkin, toteaa rakennusalan sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen Prosta.

rakennusarkkitehtiopiskelijat Sonja Törrönen ja Hazal Yildirim

- Rakennusarkkitehdin täytyy ottaa työturvallisuusasiat huomioon jo suunnitteluvaiheessa, opiskelijat Hazal Yildirim ja Sonja Törrönen kertoivat.

Rakennusalan amk-opiskelijat Turvapuistossa.

Rakennusmestariopiskelija Miikka Helenius oli jo ehtinyt fuksisyksynsä alussa suorittaa työturvallisuuskortin.

Pron Terhi Mäkinen ja Reijo Ahvonen jakoivat parempiin suihin yli 500 makkaraa koleassa Turvapuistossa.

Pron Terhi Mäkinen ja Reijo Ahvonen jakoivat parempiin suihin yli 500 makkaraa koleassa Turvapuistossa.