Voitko olla työpaikalla oma itsesi? | Ammattiliitto Pro

Voitko olla työpaikalla oma itsesi?

27.6.2019 klo 16:30

Kysyimme, kuinka yleistä syrjintä on työelämässä seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Syrjintä oli vastausten perusteella usein selän takana puhumista, ilkkumista ja eristämistä.

Suurin osa voi työpaikalla olla oma itsensä, selviää Ammattiliitto Pron kyselystä. Kysyimme kesäkuun alussa, kuinka yleistä syrjintä on työelämässä seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Kartoitimme myös työpaikkojen hyviä käytäntöjä.

Kyselyyn vastasi yhteensä 95 henkilöä, joista naisia oli 61. Vastaajista 18 kertoi kuuluvansa seksuaalivähemmistöön.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvista vastaajista lähes kaikki kokivat, että voivat olla työpaikalla oma itsensä.

Homovitsejä kerrotaan

Kuudella oli omakohtaista kokemusta häirinnästä seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Syrjintä oli vastausten perusteella usein selän takana puhumista, ilkkumista ja eristämistä.

Neljätoista vastaajaa oli havainnut syrjintää seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Naiset olivat huomanneet syrjintää miehiä useammin.

Erästä sukupuolensa korjannutta henkilöä parjattiin melkoisesti, ei toki ihan suoraan hänelle, mutta huonosti peitellen.

Homovitsejä kerrotaan ja naureskellaan ”ei niin perinteiselle” pukeutumiselle, kertoo toinen.

Vastaajat kertoivat myös muusta syrjinnästä

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin lisäksi vastauksissa mainittiin naisten sukupuoleen liittyvä syrjintä, palkkasyrjintä, ikäsyrjintä, työttömiin kohdistuva syrjintä ja uskontoon sekä ihonväriin liittyvä syrjintä.

Tehdasympäristössä naisia pidetään tyhmempinä.

Työpaikalla on ikäsyrjintää yrityksen taloudelliseen tilanteeseen vedoten.

Suurin osa oli saanut apua

Useimmiten apua haettiin luottamusmieheltä ja työsuojeluvaltuutetulta. Apua haettiin esimieheltä, suoraan liitosta, työkavereilta tai työterveyshuollosta. Suurin osa vastasi, että oli myös saanut apua tilanteeseen.

Muutama kertoi toimineensa itse.

Olen pystynyt henkilölle itse ilmaisemaan paheksumiseni hänen käytöksestään ja sen jälkeen nuo vitsit vähenivät.

Yhteisiä sääntöjä ja hyvää käytöstä

Neljätoista vastaajaa kertoi työpaikkansa hyvistä yhdenvertaisuuskäytännöistä. Vastauksissa mainittiin muun muassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, työpaikan yhteiset pelisäännöt ja erilliset ohjeet epäasiallisen käyttäytymisen varalle.

Pienilläkin asioilla voi olla merkitystä työyhteisön hyvinvoinnille.

Työpaikalla kaikki ovat ystävällisiä toisilleen ja pyritään huomioimaan kaikki esimerkiksi töihin tullessa.

Nykyään erilaiset tavat tehdä töitä ovat enemmän hyväksyttyjä.

Toiveita liitolle työelämän oikeudenmukaisuuden edistämiseksi

Osa vastaajista kertoi, että asiat ovat omalla työpaikalla kunnossa.

Kaikki kunnossa. En ole havainnut, että työyhteisössämme olisi ollut ongelmia näiden asioiden suhteen, kertoi eräs vastaaja.

Muutama vastaajista ei nähnyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ehkäisemisellä yhteyttä työelämän parantamiseen. Toisaalta Prolta toivottiin myös vahvempaa puuttumista syrjintään.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusperiaatteiden on oltava vahvemmin esillä ja niitä on aktiivisesti edistettävä.

Lauantaina olemme palkansaajien keskusjärjestöjen kanssa Pride-kulkueessa. Kokoonnumme Senaatintorille kello 11 alkaen ja kulkue lähtee liikkeelle kello 12. Tunnistat meidät Pron kylteistä. Kulkue päättyy Kaivopuistoon, jossa järjestetään Helsinki Pride -puistojuhla kello 14–18.