Hyppää pääsisältöön

Poimi kesän kirjatärpit

nainen lukee kirjaa riippumatossa auringonlaskun valossa
Kesä tulee ja lomalla on aika kaivaa lukuharrastus naftaliinista. Tiedossa voi myös olla niin mökkikyläilyä kuin rippijuhlakutsua – mikä olisi sopiva kirjatuliainen tai lahja? ProStoori listasi parhaat kirjatärpit eri kesätilanteisiin.

Poimi kesän kirjatärpit

Julkaistu 12.05.2022 klo 16:42
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Kuvaaja Istockphoto
Kesä tulee ja lomalla on aika kaivaa lukuharrastus naftaliinista. Tiedossa voi myös olla niin mökkikyläilyä kuin rippijuhlakutsua – mikä olisi sopiva kirjatuliainen tai lahja? ProStoori listasi parhaat kirjatärpit eri kesätilanteisiin.

Kesälahja opettajalle

Aino Leppänen: Terkuin ope (Myllylahti, 2022)

Ope on lahjansa ansainnut, niin kevätjuhlissa kuin muutenkin. Jos kesällä tulee kyläiltyä opettajakunnan edustajan luona, on myös hyvä tilaisuus antaa lahjaksi naurua ja samastumista. Aino Leppäsen Terkuin ope on nauruhermoja koetteleva kertomus yhden äidinkielenopettajan vuodesta, johon mahtuu niin koronakurimusta, hysteerisiä Wilma-viestejä kuin pientä romanssiakin. Lukion äidinkielenopettajana työskentelevä Leppänen kääntää jokaisen kiven siinä arjessa, jossa opettaja on myös lastenhoitaja, poliisi, sosiaalityöntekijä ja psykologi.

Valintoja pohtivalle

Pirjo Suhonen: Vapaus valita (Siltala, 2022)

Kesällä ja lomaviikoilla moni antaa ajatuksissaan tilaa elämänvalinnoille – menneille ja tuleville. Silloin voi myös rauhoittua lukemaan toisten valinnoista ja siitä, miten paljon tai vähän ne lopulta elämään vaikuttivat. Pirjo Suhosen kirja antaa äänen 22 naiselle, jotka kertovat elämänvalinnoistaan ja niistä seuranneista käänteistä. Ääneen pääsevät niin Minna Parikka, Helena Ranta kuin Maaret Kalliokin. Samalla pohditaan myös sitä, ovatko jotkut asiat kuitenkin enemmän kiinni yhteiskunnan rakenteista kuin omista valinnoista.

Murhia mökkituliaisiksi

Pauli Jokinen: Jääleinikin kuolema (Myllylahti 2022)

Mökkielämä houkuttelee lukemaan historiaa ja murhia. Parasta on tietysti, jos nämä kaksi löytyvät samasta paketista. Pauli Jokisen Jääleinikin kuolema on vahva kuvaus 1930-luvun Helsingistä, jossa murhataan nuori prostituoitu. Kun kansakunta on vielä jakautunut sisällissodan jäljiltä, miten poliisiyhteisössä mahtaa pärjätä ainoa punaisten puolelta rekrytoitu etsivä? Teoksen taustalla on tosielämässä vuonna 1932 Helsingin Punavuoressa tapahtunut Laina Yli-Rautalammen murha.

Hömppää riippumattoon

Maija Kajanto: Korvapuustikesä (WSOY, 2022)

Kerran kesässä tekee hyvää ripustaa aivot narikkaan ja antaa viihteen viedä. Täsmäkirja tähän tarkoitukseen on Maija Kajannon Korvapuustikesä, jossa nuori nainen päättää jättää hektisen työelämän taakseen ja suunnistaa maaseudulle kahvilaa pyörittämään. Korvapuustit tuoksuvat ja kahvia kuluu. Komeita miehiäkin vilahtelee näköpiirissä, mutta samalla menneisyydestä alkaa myös nousta ikävämpiä haamuja. Makeannälkävaroitus, tämä kirja kannattaa antaa tuliaisiksi pullapitkon kylkiäisenä.

Jalkapallosta, rehellisesti

Outi Paalanen, Toni Degerlund ja Lasse Lindqvist: Helmarit – Naisfutiksen kivinen tie nurmelle (Art House, 2022)

Naisten jalkapalloilun historia on kivinen. Ilmaiseksi ei ole tullut mitään, ei medianäkyvyyttä, ei arvostusta eikä menestystä. Siitä huolimatta Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa tänä kesänä Englannissa EM-kisoissa. Millainen joukkue Helmarit on ja mihin sen menestys perustuu? Kirjassa pääsevät ääneen pelaajat, valmentajat ja lajiasiantuntijat. Täsmäluettavaa jokaiselle futarille ja lajista kiinnostuneelle, iästä riippumatta.

Suomalaista fantasiaa pienille ja isoille

Reetta Niemelä: Mustan kuun majatalo (Lasten Keskus, 2021)

Viime syksyn Arvid Lydecken -palkinnon voittanut Mustan kuun majatalo on hieno esimerkki siitä, miten lasten- ja nuortenkirjallisuus ovat hyvää luettavaa myös aikuisille. Fantasiakirjassa Saimi Salaper ja hänen isänsä muuttavat uuteen kaupunkiin tarkoituksenaan perustaa eläinten sairaala. He saavat asuttavakseen salaperäisen vanhan majatalon ja pian käy ilmi, että he eivät ole talon ainoita asukkaita. Saimi tutustuu Salaväkeen, joka on ajettu ahtaalle, koska ihmiset ovat ahdasmielisiä. Kielellisesti kovatasoinen fantasiaromaani avaa tarinassa myös luonnonsuojelun kysymyksiä lapsille ja vanhemmille. Teosta täydentää Katri Kirkkopellon hieno kuvitus.

ProStoori toivottaa kaikille hyvää ja lukuisaa kesää!