Hyppää pääsisältöön

”Sanoin heti esihenkilölle, että nyt irtisanottiin väärä ihminen” – Juha Luoma voitti oikeusjutun entistä työnantajaansa vastaan

Henkilökuva: Juha Luoma
Palvelupäällikkö Juha Luoman työsuhde päätettiin perusteettomasti. Pron jäsenenä hän sai maksutonta oikeusapua ja työnantaja joutui maksamaan 50 000 euroa.

”Sanoin heti esihenkilölle, että nyt irtisanottiin väärä ihminen” – Juha Luoma voitti oikeusjutun entistä työnantajaansa vastaan

Julkaistu 13.03.2024 klo 09:18
ProStoori
Kirjoittanut
Saara Autere
Kuvaaja Jukka Koskinen
Palvelupäällikkö Juha Luoman työsuhde päätettiin perusteettomasti. Pron jäsenenä hän sai maksutonta oikeusapua ja työnantaja joutui maksamaan 50 000 euroa.

Vuosikymmenten työkokemuksen omaava Juha Luoma oli ainoa irtisanottu muutosneuvotteluissa, joita edelsi muutos työpaikan ilmapiirissä. Jos esihenkilöllä oli asiaa Luomalle, oli se nälvintää, syyttelyä tai jotain muuta negatiivista. Omassa mielessään Luoma tiesikin heti, minkä takia muutosneuvottelut järjestettiin, eikä lopputulos yllättänyt. 

– Minulla on pitkä kokemus työurani varrelta, enkä ole missään nähnyt tuollaista menoa. Tarjouduin vielä irtisanomisen jälkeen käymään työt läpi, vaikkei olisi tarvinnut, ja silti esihenkilö alkoi vaan puhumaan, kuinka lomat venyttävät irtisanomisaikaa. Silloin sapetti huolella, Luoma muistelee. 

Hän oli aloittanut palvelupäällikkönä Coor Service Managementin sähko- ja automaatio-osastolla Kotkassa tammikuussa 2017. Ensimmäiset vuodet sujuivat mukavasti ja Luoma viihtyi työssään Karhulan teollisuuspuistossa erittäin hyvin, mutta pikkuhiljaa työpaikan ilmapiiri alkoi muuttua. Esihenkilöltä tuli moitteita, eikä Luomaa edes haluttu kuulla tilanteisiin liittyen. 

– Lopulta kesällä 2021 työnantajan asenne muuttui ihan täysin. Talous alkoi muka mennä niin huonoksi, ettei lisäväkeä saanut palkata, vaikka samaan aikaan sanottiin, että henkilöstöä oli alimäärä, ja pitäisi saada lisää porukkaa. Teinpä mitä tahansa, esihenkilön mielestä meni aina pieleen, Luoma puuskahtaa.

Koronapandemian aikaan Luomaa ei esimerkiksi päästetty etätöihin, sillä hän oli muka jättänyt kerran vastaamatta esihenkilön puheluun. Lopulta lokakuussa 2021 työnantaja järjesti muutosneuvottelut ja irtisanoi ainoastaan yhden työntekijän eli Luoman. 

– Sanoin heti esihenkilölle, että nyt kyllä irtisanoit väärän ihmisen ammattiyhdistystaustani takia. Olen toiminut itse pitkään luottamusmiehenä, ja osaan nähdä, milloin tehdään oikein ja milloin väärin. 

Tutun kuuloinen työpaikkailmoitus

Pron jäsenenä Luoma otti irtisanomisen jälkeen liittoon yhteyttä ja kertoi tilanteestaan. Ensin tapausta selvittelivät alueen sopimusasiantuntijat, kunnes juttua alkoi hoitaa Pron juristi Jonna Riiali.  

– Tapaus ei ollut mitenkään selkeä, ja paperilla näyttikin ensin, että kaikki on mennyt oikein. Juha piti kuitenkin pintansa, ja tutkimme lisää, Riiali kertoo. 

Työsopimuslain mukaan työntekijä voidaan irtisanoa taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla vain, mikäli tarjolla oleva työ on vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Lisäksi laissa on takaisinottovelvollisuusaika, eli jos samalle työlle tulee tarve neljän kuukauden aikana työsuhteen irtisanomisesta lähtien, pitää työtehtävää tarjota irtisanotulle. Luoman takaisinottovelvollisuus päättyi vappua edeltävänä perjantaina 29.4.2022, ja seuraavana tiistaina 2.5. työnantaja julkaisi työpaikkailmoituksen

– Siinä haettiin Coorille sähköalan ammattilaista, ja ilmoituksessa oli suoraan lueteltu minun työni, Luoma sanoo.  

Lisäkäänteen tapaukseen toi se, että juuri 29.4. samalta osastolta oli irtisanoitunut yksi työntekijä. Oikeuttaisiko irtisanoutuminen sen, että työnantaja pystyikin laittamaan paikan hakuun? 

Käräjäoikeuteen saatiin kuitenkin hyviä todistajia, jotka kertoivat, että työpaikalla oli ollut ihan yleisesti tiedossa, että työnantajan oli tarkoitus palkata Luoman tilalle heti neljän kuukauden kuluttua uusi työntekijä. 

– Todistajat olivat meille kultaakin arvokkaampia, sillä pystyimme näyttämään oikeudessa, että Juhan tilalle olisi joka tapauksessa etsitty uutta henkilöä. Lisäksi vasta käräjäoikeudessa selvisi, että irtisanoutuneen henkilön työt ulkoistettiin ainakin osittain toiselle firmalle. Se oli myös merkittävä tekijä tässä, Riiali kertoo. 

Työt eivät olleet siis karanneet minnekään, ja heti takaisinottovelvollisuuden jälkeen oli palkattu lisää porukkaa. Oikeus katsoi, että Luoma oli irtisanottu väärin perustein.

 Headhunterit eivät soittele

Tänä vuonna 64 vuotta täyttävä palvelupäällikkö pääsi irtisanomisen myötä eläkeputkeen. Vaikka työkokemusta alalta on lähes 40 vuotta, tietää Luoma, että headhuntereilta on turha enää odotella soittoa. 

– Sanoin vaimolle irtisanomispäivän iltana, että oikeastaan minua ei ota yhtään päähän, päinvastoin. Stressi helpotti, kun sai lapun käteen, ja kyllä tässä toimeen tulee. Ja virallinen eläkekin on nyt jo lähellä, reilun vuoden päässä.  

Pron lakipalveluita Luoma sanoo suosittelevansa ihan kympillä. 

– Jonna Riiali on todella pätevä juristi. Hän tajusi heti, kun alettiin käydä läpi irtisanomista ja sen syitä, että tässähän on muutakin. 

Riiali itse kuvailee lopputulosta oikeudenmukaiseksi. 

– Juha sai kompensaatiota irtisanomisesta ja pystyy jäämään eläkkeelle sinänsä hyvillä mielin. Tuomio oli hyvin perusteltu, ja antaa itsellekin kiitosta tehdystä työstä, kun saa hyviä tuloksia. Ja kaikkein tärkeintä on tietysti se, että jäsen on tyytyväinen.

Taloudellisesti riskitöntä oikeusapua Pron jäsenille

Jos näyttää siltä, etteivät asiat ole menneet oikein, saavat Pron jäsenet apua liiton omilta juristeilta, joilla on vuosien kokemus työoikeudesta. Edellytyksenä oikeusavulle tuomioistuimessa on, että jäsenen vaatimus perustuu lakiin tai sopimuksiin, ja että jäsenen esittämien selvitysten, kuten todistajien lausunnot tai luottamusmiehen selvitys, perusteella häntä ei todennäköisesti ole kohdeltu lain ja sopimusten mukaisesti. 

Liiton jäsenenä ei joudu maksamaan tuhansiin euroihin kohoavia oikeudenkäyntikuluja, vaan oikeusapu on jäsenelle riskitöntä. Tyypillisesti kantajan eli Pron jäsenen asiamiehen eli liiton juristin oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa hoidettavassa riita-asiassa ovat noin 10 000 – 20 000 euroa. Vastaajan eli työnantajan asianajajan tai muun työoikeuteen erikoistuneen juristin oikeudenkäyntikulut ovat yleensä korkeammat. Riita-asioiden muuttuessa yhä vaativammiksi ja työläämmiksi, näkyy se myös oikeudenkäyntikulujen kasvussa.

– Esimerkiksi Oulun käräjäoikeus antoi hiljattain tuomion, jossa liiton jäsenen oman asiamiehen oikeudenkäyntikulut olivat noin 25 000 euroa ja vastaajan oikeudenkäyntikulut noin 100 000 euroa arvonlisäveroineen. Työnantajana oli iso rakennusalan yritys, joka käytti kahta asianajajaa asian hoitamisessa, Pron lakiasianpäällikkö Patrik Stenholm havainnollistaa.

Jäsenmaksun hinnalla saakin tarvittaessa todella kallisarvoisen avun. Pron juristeille tulee vuodessa noin 60-70 uutta oikeustapausta – osa työriidoista saadaan sovittua ilman oikeuskäsittelyä.
 

ProStoori kertoo työelämän uusimmat vinkit ja ilmiöt

Liity sähköpostilistalle ja saat ProStoori-uutiskirjeen sähköpostiisi kerran kuukaudessa.