Hyppää pääsisältöön

Career cushioning: onhan sinulla jo työuran turvatyyny?

valkokypäräinen mies katsoo rakennustyömaalla avautuvaa maisemaa
Career cushioning on yksi viime aikoina otsikoihin nousseista työelämän ilmiöistä. ProStoori kertoo, mistä on kyse ja tulisiko sinullakin olla työelämän turvatyyny.

Career cushioning: onhan sinulla jo työuran turvatyyny?

Julkaistu 26.01.2023 klo 08:35
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Kuvaaja Istockphoto
Career cushioning on yksi viime aikoina otsikoihin nousseista työelämän ilmiöistä. ProStoori kertoo, mistä on kyse ja tulisiko sinullakin olla työelämän turvatyyny.

Career cushioning nousi vuonna 2022 otsikoihin erityisesti Yhdysvalloissa great resignationin, quiet quittingin ja moonlightingin vanavedessä. Career cushioningin voisi suomentaa vaikka työuran turvatyynyksi. Asia termin takana ei kuitenkaan ole uusi: jo 1990-luvulla puhuttiin suunnitelma B:n tarpeellisuudesta työelämässä.

– Liian usein työntekijät odottavat uskollisena parempia aikoja ilman varasuunnitelmaa. Kannustan jokaista miettimään "turvatyynyä työuralleen", kertoo toimitusjohtaja Heidi Viljamaa UP Partnersilta.

Career cushioning on muutoksiin varautumista

Career cushioning on valmistautumista siihen, että tarpeen vaatiessa pystyy vaihtamaan työtä sulavasti. Syynä voi olla, että työpaikalle tuli organisaatiomuutos ja työtehtävät muuttuivat eikä työ enää tunnu omalta, tai uusi esimies ei ole tehtäviensä tasalla.

Turvatyyny on hyvä olla olemassa myös silloin, kun on ihan turvattu työpaikka, mutta esimerkiksi jokin oma kiinnostuksen kohde tai sivubisnes houkuttelee kohti muutosta.  

Career cushioning on osa isompaa varautumisen trendiä. Taustalla on korona-aika ja sen aiheuttamat muutokset. Vuonna 2022 energiakriisi ja inflaatio ovat lisänneet taloudellista epävarmuutta.  

–  Maailmanlaajuisesti taloudessa on nähtävissä aika huolestuttavia trendejä. Esimerkiksi Amazon, Microsoft ja Meta ovat ilmoittaneet jätti-irtisanomisista. Meta aloitti marraskuussa. Amazon on tuoreempi uutinen ja Microsoft aivan uunituore. 

Varaa aikaa suunnitteluun – ja käytä se

Mitä ihan jokaisen kannattaisi tehdä uransa turvaamiseksi?

– Varaa kalenterista aika suunnittelulle ja pidä huoli, että todella käytät ajan siihen. Ihmisillä on paljon kaikkea: töitä, vastuuta perheestä, monilla myös taloudellisia huolia ja jaksamisongelmia, ja tällainen asia voi helposti jäädä tekemättä.

Urasuunnittelu on jatkuva prosessi, jota tehdään itseä varten. Sitä kannattaa ajatella vakuutuksena: on kotivakuutus, autovakuutus ja työelämän vakuutus.

Urasuunnittelu on jatkuva prosessi, jota tehdään itseä varten. Sitä kannattaa ajatella vakuutuksena: on kotivakuutus, autovakuutus ja työelämän vakuutus.

Jos työpaikalla on tulossa muutoksia, merkit ovat yleensä havaittavissa. Monesti lojaalius työnantajaa kohtaan estää lähtemisen ajoissa. Työelämässä siedetään turhaan ikäviä asioita. Kuten huonossa parisuhteessa, se ei kannata.

Vakuutuksen lailla työuran turvatyyny kannattaa hankkia silloin, kun kaikki on vielä hyvin. Jos putoaa yllättäen tyhjän päälle ja joutuu työttömäksi, voi mennä shokkiin. Keho saattaa reagoida vahvastikin työttömyyteen. Lisäksi voivat painaa toimeentuloon ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvät huolet, eikä toimintakyky ole kovin hyvä.

Mitä pehmeitä taitoja minulla on?

Jokaisen kannattaakin miettiä hyvän sään aikana, mihin suuntaan suunnitelma B voisi viedä. Tärkeintä on arvioida ja kehittää omaa osaamista ja taitoja.

 – Uusien taitojen oppimisen kyky on nykyisin kaikkein tärkein taito työelämässä, Heidi Viljamaa kertoo.

Oman alansa toimialaosaamisen lisäksi työntekijöiltä odotetaan entistä enemmän niin kutsuttuja ”pehmeitä taitoja” (eng. soft skills).  Pehmeät taidot ovat kykyjä, ominaisuuksia tai persoonallisuuden piirteitä, jotka voivat tukea työssä menestymistä. Näitä ovat esimerkiksi empatia, luovuus ja kyky ratkaista ristiriitatilanteita.

Omista verkostoista huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin taitojen kehittäminen. Jos verkostoista ei ole pitänyt huolta, on muilla työnhaussa etulyöntiasema.  

Prolaisilla rahanarvoisia etuja työuran suunnitteluun

Pron jäsenet ovat Heidi Viljamaan mielestä erittäin hyvässä asemassa työelämätaitojen ja urasuunnittelun suhteen, koska heillä on ProNosteen kautta muun muassa massiivinen videoarsenaali ja henkilökohtainen valmennus käytössään veloituksetta.

 Tuhannet jäsenet vuosittain hyödyntävätkin mittavia ja rahanarvoisia etuja.

– Pro tekee ammatillista edunvalvontaa, ja on monia muita liittoja edellä. Pron jäsenet ovat muita edellä, koska he huolehtivat työelämän turvatyynystä aktiivisesti!

Niitä Pron jäseniä, joilta turvatyyny vielä puuttuu, Viljamaa kannustaa laittamaan kalenteriin aikaa itselle vaikka perjantai-iltapäivään ja tutustumaan ProNosteen videotarjontaan. Jokainen minuutti vahvistaa omia valmiuksia.

ProStoori kertoo työelämän uusimmat vinkit ja ilmiöt