Fackförbundet Pro
Open menu
  • Pro+
  • Pro-kassa
  • Pros andra webbtjänster
22.3 kl. 15:46

Valmet Automotive meddelade i dag om tilläggsinvesteringar i bilfabriken i Nystad. Enligt Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen visar investeringarna att kollektivavtal med allmänt bindande verkan hjälper Finlands ekonomiska tillväxt. –Västkustens mirakel visar att kompetensen i den finländska industrin har efterfrågan och konkurrenskraft, säger Malinen.

22.3 kl. 11:14

Fackförbundet Pro deltar i projektet, som Y-Säätiö administrerar, för att bygga hyresbostäder med rimligt pris. Man låter bygga tusen bostäder i huvudstadsregionen och tillväxtcentra inom de närmaste åren.

17.3 kl. 14:19

Finländarna har 362 möjligheter att välja en Pro-medlem till kommunfullmäktige. Pro-medlemmar ställer upp från 11 partier och därtill från valmansföreningar.

13.3 kl. 15:05

Det är oansvarigt med tanke på den ekonomiska tillväxten att skrämma med lönesänkningar, konstaterar ordförande Jorma Malinen från Pro. – Pro går in i höstens avtalsförhandlingar med löneförhöjningsmål, inte med EK:s Mattilas nollförhöjningar.

8.3 kl. 11:26

Målsättningen om lönejämlikhet hotar rymma allt längre. Lönejämlikhet är ett mål man inte bör ge avkall på, konstaterar Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen. Man bör varje dag arbeta för att minska löneskillnaden mellan kvinnor och män, inte bara i festtalen på kvinnodagen.

7.3 kl. 15:00

Teknologi- och kemiindustrin sysselsätter i sommar nästan 20 000 unga. Ansökningstiden för sommarjobb är nu som intensivast. Egna positiva erfarenheter har betydelse då unga väljer utbildning och yrke, berättar ordförande Jorma Malinen från Fackförbundet Pro.

28.2 kl. 13:18

Pro och Palta har godkänt medlingsbudet i flygbranschens tvist. Uppgörelsen förbättrar kabinpersonalens lönevillkor och andra anställningsvillkor. – Vi är nöjda med helhetsuppgörelsen, konstaterar servicesektorns direktör Kirvesniemi från Pro.

24.2 kl. 09:17

– Arbetsgivaren vägrar ge grundläggande information till de förtroendevalda, så att de kan bedöma grunderna för samarbetsförhandlingarna och behandla sakerna såsom lagstiftningen och kollektivavtalet förutsätter, säger ict-branschens ansvariga ombudsman Karri Lybeck från Fackförbundet Pro.

17.2 kl. 15:02

Arbetsgivarens tricksande med arbetsturer håller på att leda till utvidgad flygstrejk. –Flyttandet av strejken gav Airpro möjlighet att bryta strejken med ändringar i arbetsturerna. Vi var tvungna att reagera på det här, konstaterar direktör Kirvesniemi från Pro.

16.2 kl. 18:26

– Har Soneras ledning andra etiska koder än personalen, undrar personalgruppernas representanter.

16.2 kl. 15:53

Palta och Pro uppnådde förhandlingsresultat om ict-branschens underleverans. Strejkhotet undanvärjdes vid Baronas och Manpowers verksamhetsställen.

14.2 kl. 10:55

– Är semesterflyg verkligen en sådan livsviktig funktion, på grund av vilken strejken kan skjutas fram med stöd av lagen? Beslutet begränsar grovt strejkrätten och bryter enligt oss mot lagen om medling i arbetstvister, kommenterar Fackförbundet Pros direktör för servicesektorn, Else-Mai Kirvesniemi.

8.2 kl. 12:43

Arbetsgivarförbundet Palta och bemanningsföretaget Barona försöker tvinga de som arbetar med underleveransuppgifter för ict-branschen att göra det med sämre anställningsvillkor. – Pro vill skydda ict-experternas värdefulla arbete och hålla fast vid det överenskomna, konstaterar ict-branschens direktör Antti Hakala i Fackförbundet Pro.

6.2 kl. 16:30

Om DNA:s arbetstagare blir mormor eller farfar år 2017, får hon eller han en vecka ledighet med lön. – Bland personalrepresentanterna fick förslaget ett gott mottagande redan i förväg, berättar huvudförtroendemannen.

3.2 kl. 16:30

Om enighet inte nås i arbetstvisten, stannar semesterflygen på marken till följd av strejk, om två veckor fredagen den 17 februari.
- Vi beklagar djupt den olägenhet strejken orsakar sportlovsfirarna. Pro och Luftfartsunionen IAU skulle ha velat förhandla om en försonlig lösning, men då arbetsgivaren nekade, har vi inte andra alternativ, säger direktör Else-Mai Kirvesniemi från Fackförbundet Pro.

2.2 kl. 15:35

Anssi Vuorio tog över som direktör för industrisektorn, Antti Hakala blev direktör för ict- och kommunikationssektorn utöver finanssektorn.

26.1 kl. 11:35

” Om arbetsgivarens avtalserbjudande inte tilltalar, kan arbetstagaren byta företag.” Arbetsgivarorganisationen EK:s ordförande och telebolaget Elisas verkställande direktör Veli-Matti Mattila gav i går sin syn på lokalt avtalande i tidningen Maaseudun tulevaisuus.

19.1 kl. 16:46

Finlands forskningsinsatser håller på att sacka långt efter våra konkurrenter, avslöjar Teknologibarometern. – Senast de här resultaten borde vara en väckarklocka för den privata och offentliga sektorn, säger Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen. Mitt i en hård internationell konkurrens har Finland inte råd att spara på insatserna för kompetens, forskning och utveckling.

17.1 kl. 13:13

– För personalen som blir kvar är en sådan här fortgående karusell verkligt jobbig, för att inte tala om de anställda som omstruktureringen är mer dramatisk för och arbetet upphör, säger bankens huvudförtroendeman.

11.1 kl. 14:07

Paroc Group inleder samarbetsförhandlingar för att stänga stenullsfabriken i Uleåborg. Upp till 70 personer kan bli utan arbete. – Det här kunde ingen vänta sig, berättar Pro-medlemmarnas förtroendeman.

  • Varsinais-Suomeen investoidaan, mistä työvoima?
    Thursday 8:46

Snabbgallup

Förkylningen slog till – kan du stanna hemma utan läkarintyg?